Gå direkt till huvudinnehåll

Se om det gick åt mer energi än vanligt i vinter

Vintern kom tidigt denna gången och vi har haft en lång period av kyla där vintermånaderna i snitt var cirka 1,5 grad kallare än normalt. 

Jämför energianvändning mellan olika år

Med metoden normalårskorrigering kan du jämföra energianvändningen, oavsett om det var en ovanligt kall vinter som i år.  I kundportalen är det enkelt att jämföra din fastighets energianvändning mellan olika år med denna metod. Men hur fungerar det?

Så här fungerar normalårskorrigering

För att kunna jämföra energianvändningen mellan olika år, oavsett om det var en varm eller kall vinter, används en korrigeringsfaktor. Faktorn anger hur mycket kallare eller varmare en period varit jämfört med en normal period. Här utgår man från SMHIs statistik över graddagar.

Vad är en graddag?

En graddag är en enhet som används för att mäta hur mycket energi som behövs för att värma upp en byggnad till en viss temperatur över en viss tid. SMHI tar fram graddagar genom att beräkna skillnaden mellan den dagliga medeltemperaturen utomhus och en referenstemperatur över en längre tidsperiod, vanligtvis en månad eller hela uppvärmningssäsongen.

SMHIs graddagar är baserade på temperaturen 17 grader Celsius. Detta är den temperatur där man antar att uppvärmning av en byggnad inte längre är nödvändig för att upprätthålla en god inomhuskomfort i Sverige.

Energin som går åt till att värma varmvatten korrigeras inte

Normalårskorrigering används inte för den energi som krävs för att värma varmvattnet i dina kranar, även kallat ”baslast”. Detta eftersom användningen av varmvatten i huset inte hänger ihop med, eller beror på utetemperaturen.

Ta hjälp av din fastighets energistatistik för att effektivisera

Värmen och kylan vi streamar är så gott som förnybar. Men vi vill också bidra till att våra kunders energianvändning blir så effektiv som möjligt. Därför satsar vi på digital service. Med statistiken från din fastighet i kundportalen kan du få hjälp att använda värmen smartare. 

Logga in och jämför! När du loggar in hittar du din fastighets statistik och nyckeltal som gör det lättare att se och jämföra om olika åtgärder i fastigheten gett något resultat. Du får en snabb översikt av värmens status för din fastighet och hittar funktioner som energianvändning, indikation på hur energianvändningen förändrats, avvikelser, bevakningar och mycket mer.

Behöver du hjälp? 
Hör gärna av dig!

Publicerad 2024-03-04

Byter ut enheter i värmecentralen


Nu byter vi ut kommunikationsenheten i flertalet av våra kunders värme- och kylacentraler – det är den enhet som fjärravläser fastighetens energidata. Vi byter enheten för att den ska bli kompatibel med vårt nya system för insamling av energidata. Systemet bygger på modernare teknik och möjliggör mer avancerade tjänster och funktioner i framtiden.

Läs mer om hur du kan ta hjälp av din energidata

Vi stickar för hemlösa

Köp våra ganska dyra raggsockor! Ja, det finns billigare raggsockor än våra. Frågan är om det finns några som gör mer nytta? Alla har ju inte varma fötter i vinter så behållningen går till att hjälpa hemlösa. Ett samarbete mellan oss, Stockholms Stadsmission och alla fantastiska eldsjälar som stickar för att göra Solna och Sundbyberg lite varmare.

Du köper sockorna på raggsockan.se