Gå direkt till huvudinnehåll

Klimatsmart för dig och planeten

Fjärrvärme bygger på en enkel, men genial idé: Istället för att varje fastighet har en egen värmekälla, så produceras värmen centralt och strömmas ut till fastigheterna. Det är bekvämt för dig som är kund och gör det också möjligt att göra värme av sådant som annars bara skulle bli över. På så sätt blir samhället som helhet mer energieffektivt. 

Nätet en möjliggörare

Vårt nät består av välisolerade, nedgrävda rör. Där nere i marken strömmar vi varmt vatten till dig och din fastighet – vi säger att vi streamar värme. Och det är inte bara bekvämt för dig – det är också smart för miljön. Fjärrvärmens omställning till återvunna och förnybara energikällor har bidragit till att kraftigt minska städernas utsläpp och på så sätt hjälpt Sverige att nå sina klimatmål. Idag är vår värme cirka 99 % förnybar. Med fjärrvärmenätet som möjliggörare arbetar vi vidare med att göra vår streamade värme ännu bättre. 

Det här är streamad värme


Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige men många vet inte vad det är. För att göra det enklare att förstå kallar vi det för streamad värme, eftersom den strömmas i rör under marken. Ungefär 90 procent av alla flerbostadshus värms så här.

I och med branschens omställning till förnybara bränslen, effektivare användning och återvinning av spillvärme minskade Sveriges totala koldioxidutsläpp med en femtedel på två decennier.  

I filmen här får du veta mer om fjärrvärme.

Frågor och svar

Ta gärna en titt bland våra frågor och svar om du undrar över något.