Gå direkt till huvudinnehåll

30 år av värme och energi

I år firar vi 30-årsjubileum! Norrenergi som bolag bildades 1993 men fjärrvärmen i våra städer är betydligt äldre än så. I Sundbyberg startade man 1953. Och Solna kom i gång på 60-talet. Med tiden har städerna vuxit och blivit dubbelt så stora. Men också mycket renare med hjälp av oss.

I dag får 9 av 10 hus i Solna och Sundbyberg sin uppvärmning från oss. Vi värmer även delar av Danderyd och Bromma och området där vi verkar är mycket livskraftigt. Många vill bo och ha sin verksamhet här.

Kretslopp för smart energianvändning

Sedan mitten av 80-talet har vi tagit vara på resurser som annars skulle ha gått till spillo. Och vi fortsätter utveckla vårt energisystem, byggt på smarta kretslopp där vi gör värme och kyla av förnybara och återvunna bränslen. 

Kundernas energipartner

Att ha fjärrvärme och fjärrkyla i sin fastighet är ett bra första steg i att hålla nere sin klimatpåverkan. Samtidigt finns vi alltid till hands för våra kunder när de har frågor och med våra energitjänster får de hjälp att få en så trygg och effektiv energianvändning som möjligt. Genom att effektivisera tillsammans lägger vi gemensamt grunden för den hållbara staden. 

99,2 % förnybar värme och 100 % förnybar kyla

Vi har mer än 20 mil rör där vi strömmar varmt och kallt vatten under marken. Med deras hjälp streamar fler än 100 000 människor sin värme från oss. Under sommarmånaderna svalkar vi också många arbetsplatser tack vare vår fjärrkyla som nu är utbyggd även till Bromma. 

Förra året var andelen förnybara bränslen i vår värme på 99,2 % inklusive transporter och siktet är inställt på att nå 100 %. Fjärrkylan är redan idag helt förnybar.

I vårt hållbarhetsarbete har vi och våra kunder länge haft stort fokus på att höja miljöprestandan för vår fjärrvärme och fjärrkyla. Detta ledde till att vi 2008 var först i Sverige med att miljömärka vår värme med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval

Varmare på flera sätt

Vi ägs av våra städer och vi vill bidra till lokalsamhället för att göra skillnad för våra kunder, våra städer och miljön. Genom åren har vi samarbetat med olika lokala verksamheter för att bidra till ett hälsosammare, tryggare och mer tolerant samhälle. Till exempel har vi sedan länge stöttat ungdomsidrotten. 

För oss handlar hållbarhet också om att ha en god arbetsmiljö. På jobbet sätter vi säkerhet och hälsa i främsta rummet och arbetar ständigt för att förbättra oss. Uttrycket ”vi jobbar säkert eller inte alls”, har vi alla med oss i vår vardag. 

I vårt uppdrag kan vi göra skillnad för miljön. Det sköna inomhusklimat vi levererar är värdefullt för alla där vi verkar, och vi vill vara med och göra Solna och Sundbyberg lite varmare på många sätt.

Ta gärna en titt på vår tidslinje där du kan läsa om olika milstolpar för Norrenergi genom åren.

Vi ser fram mot att fortsätta resan framåt!

Titta på vår tidslinje


När de första fjärrvärmerören lades på 1950-talet fanns varken rock’n roll eller pizza i Sverige. Med tiden har städerna vuxit och vi streamar värme till mer än 100 000 människor i Solna och Sundbyberg med omnejd.

Här berättar vi mer om några av våra viktigaste milstolpar genom historien från det att vi började streama värme 

Tidslinje Norrenergi
– 30 år av värme och energi

Vi streamar värme


Vill du veta mer om varför vi säger att vi streamar värme?
Läs här.

Och här i filmen berättar vi mer om hur vi jobbar: