Gå direkt till huvudinnehåll

Sista svetsen gjord – tack Hagalund!

I veckan utfördes sista svetsningen i arbetet med de nya rören där vi streamar fjärrvärme i Hagalund. Underhållsprojektet som pågått sedan våren 2019 är nu på väg mot sin ände.

Ett av våra största underhållsprojekt går mot avslut. I Hagalund, med en sträcka på hela 750 meter rör har ett ledningsbyte pågått, som krävt mycket planering och hänsynstagande i genomförandet. Niklas Johansson, projektledare i Hagalund, har arbetat för att grävningarna ska bli trygga och smidiga för alla parter.

Niklas Johansson

Niklas Johansson, projektchef på Norrenergi och projektledare i Hagalund

Ett projekt med mycket att ta hänsyn till

– Det här är det mest utmanande ledningsbyte som jag har lett hittills – inte bara på grund av storleken. Vi behöver också ta hänsyn till berg, korsande ledningar och en trafik som inte kan stängas av. Det krävdes ett halvårs planering innan vi kunde börja gräva, säger Niklas Johansson.

– Innan vi startade arbetet hade vi haft mindre läckor här och om vi hade väntat med att byta fanns det en risk att en större läcka skulle uppstå. Då skulle vi behöva stänga av värmen med mycket kort varsel vilket förstås inte är optimalt för våra kunder.

Viktigt med kontinuerligt underhåll

På 60-talet drogs de första rörledningarna i området. Det är viktigt att underhålla ledningarna kontinuerligt, annars finns det risk för exempelvis rost och läckor. Moderna fjärrvärmeledningar är skumisolerade vilket håller värmen bättre och har en betydligt längre livslängd än sina föregångare från 60-talet. De har dessutom larmstrådar ingjutna i isoleringen, vilket innebär att vi kan övervaka förändringar, fuktgenomslag och läckage på distans.

Tack Hagalund!

Nu har Hagalund nya, fräscha ledningar med strömmad värme direkt till element och varmvattenkranar i området. Ett stort tack till dig som bor eller är verksam i Hagalund för ditt tålamod under tiden vi arbetat mitt ibland er.

Läs gärna mer om projektet här

Isabelle Tolgen och Niklas Johansson

Isabelle Tolgén och Niklas Johansson i samarbete för att göra grävningarna i Hagalund trygga och smidiga för alla parter

Publicerad 2020-11-30