Gå direkt till huvudinnehåll

Ljud från värmecentralen? Här är några tips för villaägare

Ibland kan det uppstå ljud från fjärrvärmecentralen som du i villa kanske undrar över. Om det händer finns det flera enkla saker du kan kontrollera själv. Här är några tips för att hantera ljud från din värmecentral.

Luft i husets värmesystem?

Om det låter konstigt från värmecentralen kan det vara ett tecken på att det finns luft i värmesystemet. Det kan orsaka cirkulationsproblem och ojämn fördelning av värme i huset. En enkel åtgärd är att lufta radiatorerna i huset.

Så här gör du:

  1. Börja med att stänga av cirkulationspumpen. Låt vara avstängd 30 minuter innan nästa steg
  2. Öppna termostatventilerna på elementen fullt.
  3. Öppna luftningsventilen med en elementnyckel och lufta tills det börja rinna.
  4. Starta cirkulationspumpen igen.

Luft i pumpen?

Om ljudet kommer från värmepumpen kan det vara ett tecken på att det finns luft i pumpen. Du kan försöka lufta pumpen genom att använda luftningsventilen som vanligtvis finns på toppen av pumpen. Se till att stänga av pumpen innan du öppnar ventilen. När du öppnar ventilen kan eventuell luft släppas ut och ersättas med vatten, vilket kan förbättra pumpens funktion och ta bort ljud. Notera att visa pumpar av nyare modell kan sakna luftningsventil.

Stäng av returventilen och sätt på igen

Om du fortfarande upplever ljud från värmecentralen kan du prova att stänga av returventilen och sedan sätta på den igen. Returventilen är vanligtvis placerad vid returledningen till värmecentralen. Genom att stänga av och sätta på ventilen kan du hjälpa till att lösa eventuella blockeringar eller obalanser i värmesystemet som kan orsaka ljud.

Vi hjälper dig

Vi hoppas dessa tips ska vara till hjälp för dig som streamar värme från oss, bor i villa och har problem med ljud från värmecentralen. Om ovanstående handgrepp inte löser problemet eller om du är osäker på hur du utför dem på rätt sätt, tveka inte att kontakta oss för ytterligare råd och hjälp för att din värmecentral ska fungera utan onödiga ljud.

Vill du veta mer om din värme?


Streamad värme är ett enkelt sätt att värma sin bostad. Tekniken är robust med minimala krav på underhåll och för det mesta sköter sig fjärrvärmen helt själv. 

Här hittar du tips om saker som ändå kan vara bra att hålla koll på

Det finns många riktigt bra anledningar till att 90 % av fastigheterna i våra städer har streamad värme. Det är varmt, smart och hållbart💚