Gå direkt till huvudinnehåll

Jämför energianvändningen mellan varma och kalla vintrar

För uppvärmning är det vanliga att man korrigerar energistatistiken för att kunna göra väderneutraliserade jämförelser mellan olika perioder. Det kallas normalårskorrigering och på kundportalen kan du jämföra din fastighets energianvändning mellan olika år med denna metod. Men hur fungerar det?

Varm eller kall vinter spelar ingen roll för jämförelsen

Med normalårskorrigering kan du jämföra energianvändningen mellan olika perioder även om utetemperaturerna varierade. Det gör att du kan jämföra hur mycket energi som gick åt olika år, oavsett om det till exempel var en varm eller kall vinter. Korrigeringen görs med en korrigeringsfaktor som anger hur mycket kallare eller varmare en period varit jämfört med en normal period. Här utgår man från SMHIs statistik över graddagar.

SMHIs graddagar ligger bakom

Vad är då en graddag? En graddag är en enhet som används för att mäta hur mycket energi som behövs för att värma upp en byggnad till en viss temperatur över en viss tid. SMHI tar fram graddagar genom att beräkna skillnaden mellan den dagliga medeltemperaturen utomhus och en referenstemperatur över en längre tidsperiod, vanligtvis en månad eller hela uppvärmningssäsongen. SMHIs graddagar är baserade på temperaturen 17 grader Celsius. Detta är den temperatur där man antar att uppvärmning av en byggnad inte längre är nödvändig för att upprätthålla en god inomhuskomfort i Sverige.

Energianvändningen för varmvatten korrigeras inte

Normalårskorrigering används inte för den energi som krävs för att värma varmvattnet i dina kranar, även kallat ”baslast”. Detta eftersom användningen av varmvatten i huset inte hänger ihop med, eller beror på utetemperaturen.

Energismart att ta hjälp av din fastighets energistatistik

Värmen och kylan vi streamar är så gott som förnybar. Men vi vill också bidra till att våra kunders energianvändning blir så effektiv som möjligt. Därför satsar vi på digital service. Med statistiken från din fastighet i kundportalen kan du få hjälp att använda er värme smartare. 

Logga in och jämför! När du loggar in hittar du din fastighets statistik och nyckeltal som gör det lättare att se och jämföra om olika åtgärder i fastigheten gett något resultat. Du får en snabb översikt av fjärrvärmens status för din fastighet och hittar funktioner som energianvändning, indikation på hur energianvändningen förändrats, avvikelser, bevakningar och mycket mer. Hör av dig till oss om du behöver hjälp!


Tjänster för komfort och effektiv energianvändning


För att hjälpa dig använda värmen så effektivt som möjligt finns våra energitjänster. Med dem får du hjälp att trygga din värme och se till att allt fungerar smidigt och effektivt. 
Läs mer om våra energitjänster som kan hjälpa dig spara och få en behaglig temperatur inomhus.


Din värme är 99,2 % förnybar och miljömärkt


Här kan du se mer om hur vi jobbar med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval