Gå direkt till huvudinnehåll

Hållbarhetsredovisningen för 2022 är här

2022 var året då vi gick ut ur pandemin och in i nya samhällsutmaningar med anledning av invasionskriget i Ukraina. En orolig omvärld som gav kraftigt höjda priser på el och bränslen har präglat året. 

Energikrisens påverkan

För vår verksamhet har den uppkomna energikrisen haft mycket stor påverkan. Skenande naturgaspriser har inneburit att elpriset skjutit i höjden. Andra bränslepriser har följt efter. Både till följd av högre efterfrågan och minskat utbud. När vi summerar 2022 konstaterar vi att vårt ekonomiska resultat minskat kraftigt, både jämfört med 2021 och vår budget för 2022.

Arbetsmiljöcertifierade för första gången

Under 2022 certifierade vi vårt arbetsmiljöarbete enligt ISO 45001. En kvalitetsstämpel som bekräftar våra goda rutiner och att vi tar arbetsmiljöfrågorna på allvar. Certifieringen är resultatet av hårt arbete under flera år, men framför allt en trygghet för våra anställda. 

Vi är extra stolta över de styrkor som vår organisation har och som vi också fick bekräftade vid certifieringen. Som exempel identifierade den oberoende revisorn från Intertek vår tydliga säkerhetskultur och organisation för hantering av nödlägen och IT-attacker, vår kompetenssäkring av utbildning och behörighet av vår personal. Läs gärna mer om detta här.

Miljötillstånd möjliggör ytterligare hållbar utveckling

Vi investerar löpande för att säkerställa dagens och morgondagens produktion och distribution. Men också för att förbättra och utveckla verksamheten för framtiden. Investeringarna handlar om allt från förebyggande underhåll i nät och anläggningar, till ny smart teknik. 

Det nya miljötillståndet för Solnaverket som blev klart i början av året möjliggör fortsatt utveckling för att säkra vår framtida leverans av hållbar, streamad värme. Samtidigt får vi möjlighet att fasa ut den lilla del fossilt bränsle som fortfarande behövs. Under 2022 var andelen förnybar värme 99,2 procent.

Vi fick ses igen

Vi är också glada att äntligen fått möta våra kunder igen. Till exempel på vårt Öppet hus i höstas. En energigivande och uppskattad kväll som bland annat bjöd på tips för smartare energianvändning och guidade turer på Solnaverket.


Om detta och mycket mer kan du läsa i vår redovisning. För att du enklare ska hitta det du söker har vi delat upp redovisningen i olika delar som du hittar nedan.

Vill du läsa redovisningen i sin helhet så hittar du den här.

VD har ordet


” Vi arbetar för att möta ökade el- och bränslekostnader med ökat fokus på kostnadseffek­tivitet både i den löpande verk­samheten och vad gäller investeringar.”

Läs Stefan Perssons tankar kring år 2022 och vägen framåt i "VD har ordet"-delen av vår hållbarhetsredovisning.

Här hittar du våra redovisningar


Hållbarhetsredovisningen 2022

Redovisningar för tidigare år