Gå direkt till huvudinnehåll

Kvällsfotboll ger verktyg för att klara vuxenlivet

Varje fredag i mer än ett års tid har AIK Fotboll samlat områdets unga i Hagalund för att kicka boll. Initiativet är en del av Allmänningen, AIK:s arbete med barn och ungdom som Norrenergi är med och stöttar.

En väg till både fysisk och psykisk hälsa

Målet med fotbollskvällarna är att nå fram till barn och ungdomar och skapa möjlighet för nya typer av plattformar socialt.

– Allt arbete vi gör inom Allmänningen har som slutmål att hjälpa barn och unga i området till god fysisk och psykisk hälsa. Fotbollen är ett sätt att nå de här unga människorna. Här blir de sedda och hörda. Det är också viktigt att ungdomarna får känna att det händer något som är för dem, säger Max Bergander, värdegrundsansvarig på AIK Fotboll.

Fotboll varje fredag

Fotboll är stort längs blåa linjen. Max Bergander menar att sporten är ett sätt att nå den här gruppen ungdomar som ofta har begränsade möjligheter att ta sig iväg och vara i nya miljöer.

Varje fredag mellan kl. 19.00–22.00 kan ungdomar komma till Hagalund och spela fotboll och umgås under ledning av representanter från AIK Fotboll och den lokala fritidsgården. Hagalund är en väldigt levande del av Solna och passar därför bra som samlingspunkt.

– Intresset är stort! Ibland är vi så många att vi får dela upp kvällarna i åldersspann. Vi kör utomhus i Hagalund så länge vi kan, och på vintern är vi inomhus i en av skolorna i närheten. Vi frågar barnen vad de vill göra och så försöker vi ordna det. Till exempel har vi haft fotbollsturnering och lottat ut matchbiljetter, berättar Max Bergander.

Ge verktyg för att klara vuxenlivet

– Det handlar inte bara om fotboll – vårt jobb är att bidra till en meningsfull vardag för ungdomar. Det ser jag som vår viktigaste uppgift i arbetet med Allmänningen. Där är samarbetet med Norrenergi ett viktigt bidrag, Vi vill ge framtidstro och vara en plats där människor vågar drömma, säger Max Bergander.

Publicerad 2022-10-21

AIK Fotbolls arbete inom Allmänningen


Allmänningen är AIK:s samlingsnamn för aktiviteter riktade till barn och ungdomar. 

Syftet med aktiviteterna är bland annat att sätta barn och ungdomar i rörelse och på så sätt bidra till en bättre fysisk, men också psykisk hälsa. Och inte minst, en än mer meningsfull vardag, med fotbollen som en central punkt. Kvällsfotbollen i Hagalund är ett exempel på detta.

Med AIK-utbildade ledare från Solnaområdet på plats, är målet att skapa en trygg och inkluderande miljö där alla känner sig sedda.

Norrenergi är officiell partner till Allmänningen.