Gå direkt till huvudinnehåll

Arbetsmiljöcertifierade för första gången

Nu är vårt miljöarbete på nytt certifierat enligt ISO 14001, och för första gången är även vårt arbetsmiljöarbete certifierat enligt ISO 45001. Detta blev klart efter genomförd extern revision av våra ledningssystem.

Certifieringen för ISO 14001 är en omcertifiering som görs vart tredje år. Däremellan gör vi en mindre revision varje år. Arbetsmiljörevisionen däremot är en ny certifiering för Norrenergi.

Arbetsmiljöcertifikatet viktigt nytt steg

– Att vi har certifierat oss enligt ISO 45001 är en kvalitetsstämpel för vårt systematiska arbetsmiljöarbete, säger Åsa Lindelöf, arbetsmiljöutvecklare på Norrenergi.

– Förberedelserna för certifieringen startade redan för ett par år sedan då vi gjorde en analys av vad som saknades och vad som behövde kompletteras. Sedan kavlade vi upp ärmarna och gjorde jobbet, och nu är certifikatet vårt! säger Åsa Lindelöf.

Som exempel har vi utvecklat vårt utbildningsregister där utbildningskrav, delegeringar och tillstånd finns kopplade till olika befattningar och roller. Något som vi fått mycket uppmärksamhet och beröm för. Vi har även utvecklat en intressentanalys med avseende på arbetsmiljö och tagit fram en ny arbetsmiljöpolicy som arbetats fram i våra arbetsmiljögrupper och vår skyddskommitté.

Verktyg för ständig förbättring

Syftet med de båda ledningssystemen är att de ska hjälpa oss att hela tiden förbättra vår prestanda inom både miljö- och arbetsmiljö.

– Revisionen visar att vi har goda rutiner och är väl rustade för att driva och utveckla vår verksamhet inom både miljö- och arbetsmiljöområdet, säger Carl Berndtsson, miljö och hållbarhetschef på Norrenergi.

Områden som certifieringarna omfattar

Vår revision omfattar följande områden:

  • Återvinning
  • Produktion
  • Distribution
  • Inköp och försäljning av energi
  • Lagring av biobränsle

Starka och effektiva

Revisionen genomfördes av representanter från företaget Intertek som var på plats hos oss under fyra dagar och samlade in data om verksamheten, bland annat genom intervjuer med flera av våra medarbetare. Revisorerna var imponerade av vårt arbete och gör bedömningen att vi är ett starkt och effektivt bolag inom både miljö och arbetsmiljö. Några av de styrkor som identifierades var:

  • Hög ambitionsnivå för mål och mätetal inom miljö och arbetsmiljö
  • Tydlig säkerhetskultur och organisation för hantering av nödlägen och IT-attacker.
  • Kompetenssäkring av utbildning och behörighet visar att vår personal är utbildad och har den kompetens, det ansvar och de befogenheter som krävs i våra olika yrkesroller.
  • God ordning i projekt vid stickprov i fält.

Med certifieringarna och Bra Miljöval-märkningen av vår streamade värme fortsätter vårt arbete för att minska vår klimat- och miljöpåverkan för ett mer hållbart energisystem.

Publicerad 2022-11-08

Vad är ISO 14001?


ISO 14001 är en internationell standard för ledningssystem och ett verktyg för att underlätta ett aktivt miljöarbete. Syftet är att minimera hur ett företags arbetsprocesser påverkar miljön negativt (påverkan på luft, vatten och mark). ISO 14001 hjälper oss också säkerställa att vi på bästa sätt lever upp till lagar och andra krav som finns på vår verksamhet utifrån ett miljöperspektiv. Standarden är också till för att företag ständigt ska kunna förbättra sin verksamhet utifrån miljöanpassade processer.

…och vad är ISO 45001?


ISO 45001 lanserades år 2018 och är en nyare standard än ISO 14001 som kom i slutet av 90-talet. Med ISO 45001 handlar det om arbetsmiljö och säkerhet – det är en internationell standard för systematiskt arbetsmiljöarbete. Standarden är ett verktyg för organisationer att arbeta systematiskt med att stärka den fysiska och sociala hälsan på arbetsplatsen. Genom att certifiera sig mot standarden visar organisationer att de arbetar systematiskt med arbetsmiljö.

Vårt hållbarhetsarbete

Under 2021 var andelen förnybar värme 98,3 procent. Men för oss på Norrenergi handlar långsiktig hållbarhet om mer än att värma element och varmvatten med förnybar energi. Vi vill bidra till samhällsnytta på flera plan. Till exempel genom att hjälpa våra kunder använda energin så klimatsmart som möjligt.

I vår hållbarhetsredovisning berättar vi mer.