Gå direkt till huvudinnehåll

Sparade mer än 20 procent med tjänsten Värmesmart

Jämnare värme, bättre uppföljning och en rejäl besparing på över 20 procent. Det fick bostadsrättsföreningen Nyboda 1 när de började abonnera på tjänsten Värmesmart med Noda. Och det bästa av allt – det var länge sedan någon var missnöjd med värmen.

Insatser för att spara

– Vi är en ganska ny bostadsrättsförening. Den bildades 2012, men våra två hus är byggda 1957 så vi har behövt åtgärda en del. Till exempel bytte vi ut fönster och balkongdörrar 2016 och sedan justerade vi ventilationen. Vilket förstås var viktiga insatser för att minska uppvärmningsbehovet. Men det visade sig att vi kunde spara ännu mer med tjänsten Värmesmart med Noda, säger Tommy Lindström, ordförande i bostadsrättsföreningen Nyboda1 i Skytteholm i Solna.

Styrelsemedlemmar i Brf Nyboda 1

Styrelsen i Brf Nyboda 1

Minskade uppvärmningsbehovet med en femtedel

Förra året installerade föreningen Värmesmart med Noda och när vintersäsongen var slut hade energikostnaderna för uppvärmning av fastigheterna minskat med en femtedel för perioden.

– Det är ett välkommet bidrag att kunna minska värmebehovet så pass mycket och med Värmesmart har värmen blivit mycket jämnare i fastigheterna. Vi kan fortfarande få klagomål på att det är för kallt i början av den kalla perioden när det är sporadiskt kallare någon dag. Men under vintersäsongen är värmen bra reglerad nu och vi har inga klagomål på att det är för kallt hos vissa och för varmt hos andra. Det har gjort att vi kunnat sänka måltemperaturen från 23 till 22 grader, säger Tommy Lindström.

Snabb och enkel installation

När bostadsrättsföreningen Nyboda 1 startade sitt abonnemang på Värmesmart med Noda presenterade Norrenergi först en kalkyl baserad på tidigare år. Sedan kontrollerade vi att värmecentralen var rätt utrustad så att den tekniska utrustningen skulle kunna anslutas. Allt var okej och sedan gick det undan.

– Vi fick 6 temperaturgivare installerade. Två av dem i de södra delarna av husen och fyra i de norra, och så en mottagare som placerades uppe på vinden, som trådlöst samlar in informationen från temperaturgivarna och styrutrustningen nere i vår värmecentral. Hela installationen gick väldigt fort, berättar Tommy Lindström.

Bra samarbetspartners

I den relativt nystartade föreningen har man kommit till slutsatsen att de inte längre behöver köpa in fastighetsförvaltning.

– Tidigare hade vi en fastighetsförvaltare, men nu har vi direktkontakt med så mycket bra folk hos våra samarbetspartners att vi ofta löser våra ärenden tillsammans med dem. Det var i samtal med en av Norrenergis medarbetare som vi fick höra talas om Värmesmart med Noda till exempel, säger Tommy Lindström.

Stora möjligheter att jämföra bakåt i tiden

– Vi ser stora fördelar med att Värmesmart med Noda är uppbyggt så att vi kan jämföra år för år flera år bakåt i tiden. Den värmestyrning vi hade tidigare hade ett fixerat referensår, varför vi inte kunde jämföra förbrukning och kostnad kontinuerligt från år till år. Det kan vi göra med Värmesmart.

I Värmesmart kan vi även se månad för månad om vi vill och dessutom se hur vädret har påverkat, så det här har verkligen förbättrat våra möjligheter till uppföljning. Vi fortsätter abonnera på Värmesmart med Noda och satsar på att använda pengarna vi sparar till att fylla på kassan för framtida underhåll som tak, fasad och annat som kan behöva göras längre fram säger Tommy Lindström.

2022-01-19

Värmesmart med Noda


I samarbete med företaget Noda erbjuder vi tjänsten Värmesmart för företag och bostadsrättsföreningar. För att få en samlad bild av fastighetens inomhustemperatur sätts temperaturgivare upp i ett antal lägenheter med olika förutsättningar.

Med smarta algoritmer tar systemet sedan hänsyn till olika faktorer som påverkar inomhustemperaturen – och anpassar värmen automatiskt.

Läs mer om Värmesmart med Noda – för bostadsrättsföreningar och företag

Värmesmart med Ngenic - för dig i villa


För villaägare och bostadsrättsföreningar med några få hushåll finns tjänsten Värmesmart med Ngenic. Kontrollera din energianvändning och sluta bekymra dig om inomhustemperaturen.

Med Värmesmart med Ngenic kan du enkelt styra värmen från mobilen och spara energi på köpet.

Läs mer om Värmesmart med Ngenic – för dig i villa