Gå direkt till huvudinnehåll

Räddar liv på arbetstid

När du ger blod bidrar du till att rädda liv. Eftersom fler blodgivare behövs har vi på Norrenergi beslutat att medarbetare som vill, ska kunna lämna blod på arbetstid. 

Det blod som doneras används framför allt till att behandla cancersjuka och personer med kroniska sjukdomar. Det behövs också vid vård i samband med förlossningar, operationer och olyckor. 

Utan blodet som doneras kan mycket av den sjukvård vi ofta tar för given inte bedrivas. Att blod inte kan tillverkas på konstgjord väg och är en färskvara med en hållbarhetstid på sex veckor gör varje blodgivares insats extra värdefull.

Många skippar blodgivningen på grund av tidsbrist

Glömska och tidsbrist är de två största anledningarna till att många inte donerar blod. Att kunna göra det på arbetstid ökar chansen att det ska bli av. För att våra medarbetare enkelt ska kunna ge blod som bidrar till samhällsnytta har Norrenergi anslutit sig till initiativet Rädda liv på arbetstid. Det skapar gemenskap och är en del i vårt långsiktiga sociala hållbarhetsarbete. 

Bonus att kunna ge blod på arbetstid

Vår kollega Magnus Eklund, som är projektledare hos oss, har just blivit blodgivare.
– Jag har funderat på att gå och ge blod sedan jag började jobba på Norrenergi och såg kollegor som gjorde det. Att det går att göra på arbetstid är bara en bonus. Det förenklar också mycket att blodbussen finns uppställd så nära kontoret. Då blir det enkelt och snabbt gjort, säger Magnus.

Vem kan ge blod?

För den som är mellan 18 och 60 år och är frisk, är chansen stor att kunna ge blod. Som mest kan man ge blod fyra gånger om året och hela besöket tar 30–45 minuter.

Ett enkelt sätt att hjälpa till

– För mig är det ett enkelt sätt att hjälpa till. Det behövs mycket blod i vården och jag kanske behöver själv någon gång. Jag tänker att det är ett relativt enkelt sätt att göra skillnad. Och nu när jag också kan göra det på arbetstid så känns det bra att vara med och bidra, säger Magnus.

Tillgängligt blod i Stockholm just nu

Se aktuellt blodlager i Stockholm här

I skrivande stund ligger blodgrupp B+, B- och AB+ på en bra nivå i blodlagret i Region Stockholm och blodgrupperna 0- och AB- ligger lågt. 

Källa: geblod.nu