Gå direkt till huvudinnehåll

Nya detaljplanen för Krukmakaren 3 antagen i kommunfullmäktige

Ett enigt kommunfullmäktige i Solna har antagit den nya detaljplanen för Krukmakaren 3 där Solnaverket ingår. Det ger oss möjlighet till fortsatt hållbar produktion och utveckling av vår fjärrvärme och kyla.

Under september 2015 inleddes en diskussion mellan Solna stad och Norrenergi om hur Solnaverket kan utvecklas, samtidigt som ett nytt bostadsområde växer fram på andra sidan Huvudstabron. Sedan dess har arbetet med en ny detaljplan för Solnaverket och nytt bostadsområde pågått i nära samarbete tillsammans med Solna stads stadsbyggnadskontor och Råsta projektutveckling. I måndags 31/8 blev den nya detaljplanen antagen i Solna kommunfullmäktige. Illustrationen ovan visar hur Solnaverket skulle kunna se ut i framtiden.

Varför ny detaljplan?

En detaljplan styr bland annat vad man får bygga och vilken typa v verksamhet som får bedrivas inom ett område. Därför är det viktigt att noga utreda vilka konsekvenser en detaljplan får för bland annat miljö, omgivning, närboende och stadsbild. Det är också viktigt att alla berörda parter får komma till tals.

Den tidigare detaljplanen gav väldigt lite utrymme till utveckling i området. Till exempel fick inga nya byggnader uppföras och de befintliga fick inte byggas ut. Den nya detaljplanen tillåter utbyggnad av Solnaverket vid behov framöver, för att utveckla vår hållbara produktion av värme och kyla.

Nu inleds en överklagandeperiod av detaljplanen innan den slutligen vinner laga kraft.

Nytt miljötillstånd på gång

För att fortsätta vår planerade utveckling behöver vi ett nytt miljötillstånd. För ett drygt år sedan skickade vi in alla ansökningshandlingar och väntar nu på att Mark- och miljödomstolen i Nacka ska återkomma med besked. Vi befinner oss alltså i slutskedet.  

 

Illustration: Gatun Arkitekter

Publicerad 2020-09-04