Gå direkt till huvudinnehåll

Förstudie om framtidens fjärrvärmesystem

Norrenergi inleder nu ett samarbete med energilagringsföretaget SaltX Technology med målet att utreda förutsättningarna att göra vår streamade värme och kyla ännu mer klimatsmart och få bort de sista återstående 1–2 procentandelarna fossilt bränsle i vår leverans.

Tillsammans gör vi en förstudie där vi använder SaltX erfarenheter och analysmodell från en motsvarande studie. SaltX blev ett av fyra vinnande bidrag i Helsinky Energi Challenge, en global tävling om hur Helsingfors ska bli klimatneutralt år 2035. SaltX förslag till Helsingfors kombinerade ny energilagring och artificiell intelligens med kommersiellt tillgänglig energiteknik.

– Norrenergi har en ambitiös plan för att ställa om till en ännu mer hållbar energiförsörjning och ser en framtid där vi helt eliminerat den sista andelen fossilt bränsle som idag är 1–2 procent. Här ser vi att SaltX lösningar och djupa kompetens kan blir en viktig möjliggörare, säger Ted Edén, energisystemutvecklare på Norrenergi AB. 

– Vi är stolta över vinsten där vår analys- och optimeringsmodell var helt avgörande. Vi kan nu modellera, analysera och konstruera hållbara och skalbara energilösningar för både industrin och städer. Vi är tacksamma för det förtroende vi fått av Norrenergi där de tydligt visar att de agerar för ett hållbart samhälle, säger Carl-Johan Linér, VD för SaltX. 

Energilagring är en avgörande faktor i den fortsatta omställningen till ett helt och hållet fossilfritt fjärrvärmesystem. Vi är nära målet, men för att kunna nå klimatmålen krävs fortsatta ansträngningar, där de sista andelarna fossilt bränsle som fortfarande behövs under de kallaste dagarna kan elimineras. SaltX och Norrenergis samarbete är ett viktigt steg i det systemskiftet. 

Här hittar du pressmeddelandet från SaltX Technology

 

Publicerat 2022-04-25