Gå direkt till huvudinnehåll

Bra att veta om värmecentralen på sommaren

Vi har haft varmt och härligt sommarväder ett tag. När det blir varmt ute brukar tekniken sköta det mesta i värmecentralen automatiskt. Så du som har fjärrvärme ska inte behöva göra någonting, men det finns några saker som är bra att ha koll på.

Hög returtemperatur – är det normalt?

Ja – på sommaren får alla som streamar fjärrvärme en högre returtemperatur. Vi använder mycket mindre värme sommartid, så fjärrvärmevattnet kyls inte av på samma sätt som under vinterhalvåret när det passerar genom ert hus.

Annat är det på vintern när utomhustemperaturen är låg – då blir även returtemperaturen lägre, eftersom element och andra uppvärmningssystem, som till exempel golvvärme, använder mycket mer värme då. Sommarens duschar, och annat varmvatten som spolas i husets kranar, sänker också returtemperaturen på fjärrvärmevattnet – men om inget varmvatten används så blir returtemperaturen högre.

För dig i bostadsrättsförening eller annan större fastighet kan det vara skönt att veta att det inte blir någon extra kostnad om returtemperaturen blir hög mellan 1 maj och 30 september eftersom temperaturtillägget inte gäller då. För dig i villa gäller inte detta – villaprislistan har inget temperaturtillägg.

Stänger av värmen till elementen automatiskt

När allt fungerar som det ska stängs värmesystemet till elementen av vid en inställd utomhustemperatur, till exempel 16 grader. Rent tekniskt stängs ventilen för värmeregleringen och cirkulationspumpen stannar. Då används värmen enbart till uppvärmning av varmvatten till duschar och kranar i fastigheten.

Den här funktionen kallas ofta för pumpstopp eller sommarurkoppling.

Kolla så att temperaturinställningen inte är för hög

För att inte använda mer energi än ni behöver är det bra att kontrollera vilken temperatur värmecentralen är inställd på för pumpstopp. I många fall står den på cirka 20° C i fabriksinställning vilket är onödigt högt.

Hur gör jag om värmecentralen saknar styrning?

Om styrning till cirkulationspumpen saknas går det att stänga av den via strömbrytaren. Men då är det bra att starta pumpen några gånger under sommaren så att den inte kärvar fast till hösten.

Behöver jag göra något med elementen?

Dina element, eller radiatorer som vi också kallar dem, har ventiler som kan behöva motioneras ibland! Någon gång per år är det bra att vrida på reglagen så att de inte fastnar. Utöver det klarar sig elementen utan att du gör något, och värmecentralen ser till att värmen går i gång när det behövs.

Vad gör jag om jag upptäcker att värmecentralen läcker?

När det inte finns något värmebehov svalnar systemet av och materialet i värmesystemet krymper. Om packningarna börjar bli dåliga och inte håller tätt kan det då bli läckage. Hör av dig till oss om du upptäcker att detta hänt så hjälper vi dig. Om du har tjänsten Värmetrygg så ingår två besök per år utan kostnad. Med tjänsten har du extra trygghet för din uppvärmning med regelbundna underhållsbesök och tillgång till rådgivning och akut felsökning om problem uppstår.

Boka tid för ”besiktning” inför vintern

Ligg steget före och boka in en driftgenomgång av värmecentralen med oss redan nu. Det blir som en besiktning kan vara bra att gå igenom centralen när den tuffar i gång igen efter sommaren. Detta vill vi helst göra när värmecentralen är i drift. Ett bra sätt att se till att allt fungerar som det ska när kylan kommer.

Vi önskar dig en varm, skön och avkopplande sommar!

Vill du veta mer om din värme?


Fjärrvärme är ett enkelt sätt att värma sin bostad. Tekniken är robust med minimala krav på underhåll och för det mesta sköter sig fjärrvärmen helt själv. 

Här hittar du tips om saker som ändå kan vara bra att hålla koll på

Det finns många riktigt bra anledningar till att 90 % av fastigheterna i våra städer har streamad värme. Det är varmt, smart och hållbart💚