Gå direkt till huvudinnehåll

AMF storsatsar på minskat effektuttag

Sex kontorsfastigheter som alla använder fjärrkyla. Det äger AMF Fastigheter i Sundbyberg, som nu storsatsar på att minska effektuttaget för fjärrkyla och på sikt sälja tillbaks överskottsvärme till oss.
– Hela energifrågan står högt upp på vår agenda, säger Christer Forsblad, energisamordnare på AMF Fastigheter.

AMF Fastigheter är ett av Sveriges största fastighetsbolag och äger sex hus i Sundbyberg – tre i centrala Sundbyberg och tre i Hallonbergen, bland annat stadshuset.

– Några av fastigheterna har butiker i botten men i övrigt är det kontor och industrilokaler, inga bostäder. Och vi använder mycket fjärrkyla, säger Christer Forsblad.

Cirka 20-procentig sänkning med effektstyrning

Framför allt gäller det fastigheten Fröfjärden 3 i Hallonbergen, som hyrs av ett företag som tillverkar pumpar.

– De har en verkstad där de testar stora pumpanläggningar och det kräver både mycket energi och fjärrkyla. Därför var detta den första av våra sex fastigheter där vi installerade effektstyrning. Vi bytte hela styrsystemet för ett par år sedan och har lyckats sänka förbrukningen av energi, värme och el med ungefär tjugo procent.

AMF Fastigheter ser nu över hur de kan dra ner på energianvändningen och sänka effekttopparna i alla sina fastigheter.

– Vi har tagit hjälp av Norrenergi för att kunna minska effektuttaget. Förutom installationshjälp har de även hållit utbildningar för vår personal. Vi har en bra dialog och Norrenergi är verkligen intresserade av att hjälpa oss hantera fastigheterna.

Hjälp med statistik för felsökning och uppföljning

Bland annat får Christer Forsblad och hans kollegor hjälp med att snabbt få fram bra statistik.

– Jag får snabb hjälp med att få de uppgifter jag behöver, bland annat effektsignaturer för specifika tidsperioder. Detta behöver vi för vår felsökning och uppföljning för att snabbt kunna åtgärda eventuella fel.

Det som står högst på Christer Forsblads agenda nu är att se över styrsystemen för de övriga fastigheterna, för att på så vis begränsa effektuttaget.

– Vi har också en dialog med Norrenergi om att ta vara på överskottsvärmen under vinterhalvåret och sälja tillbaks den till Norrenergi. Här finns potential att spara både pengar och miljö, och eftersom vi just nu bygger om verkstadsdelen i Fröfjärden 3 passar vi på att titta på detta.

Publicerad 2019-04-09

Sälj din överskottsvärme!


Vid årsskiftet införde vi en ny prismodell för fjärrkyla efter dialog med kunderna. Den största nyheten är att de kunder som använder kyla under vinterhalvåret får betalt för sin överskottsvärme eftersom vi har nytta av denna. Läs mer om den nya prissättningen på länk till prissättning.

Fjärrkyla för högtryck under rekordsommaren


När Sverige i somras slog värmerekord gällde detta även fjärrkylan från oss, som kom upp i en effekt av 59,5 megawatt. Vår personal har trimmat anläggningarna för att få ut optimalt med kyla, så att kunderna ska få tillräcklig svalka på sina kontor. Den höga luftfuktigheten bidrog till att det gick åt mer effekt än vanligt och den var också en utmaning för kundernas egna anläggningar.