Gå direkt till huvudinnehåll

Enklare och smartare med ny fjärrvärmecentral

Lägre energianvändning, enklare hantering och mer utrymme. Det finns flera skäl att inte lappa och laga en fjärrvärmecentral som kommit upp i åren – något som Andreas Johansson, ordförande för bostadsrättsföreningen Framnäs 2, har konstaterat.

Bostadsrättsföreningen Framnäs 2 består av 19 lägenheter på Vasavägen i Solna. Huset är byggt 1938 och fjärrvärmecentralen var nästan trettio år gammal när den började gå sönder i omgångar.

– Styrningen från centralen var trasig, ventiler behövde bytas och till sist fick vi lov att ställa temperaturerna manuellt. Dessutom var returtemperaturen jättedålig vilket innebar att vi fick betala ett tillägg, säger Andreas Johansson.

Att laga centralen skulle bli dyrt och risken var stor att något annat snart skulle gå sönder. Så föreningen tog in tre offerter på en ny fjärrvärmecentral.

– Norrenergi och deras entreprenör var snabba och proffsiga och låg dessutom lägst i pris. Så det kändes självklart att välja dem.

Dagen före Lucia var installatörer och servicetekniker från Norrenergi på plats för att byta ut den gamla fjärrvärmecentralen mot en ny. Själva arbetet tog en halvdag, då vattnet i fastigheten var avstängt.

Frigör extra utrymme

– Det har varit proffsigt utfört hela vägen, och med den nya centralen ska allt regleras på rätt sätt och returtemperaturen vara den rätta. Själva driften sköter sedan vår fastighetsförvaltare, som kontrollerar fjärrvärmecentralen kontinuerligt och har kontakten med Norrenergi.

En bonus är dessutom att föreningen frigör extra utrymme – något som är användbart då huset är ganska litet.

– Den gamla centralen tog åtta kvadratmeter i anspråk medan den nya är ett litet skåp. Och eftersom vi även använder lokalen som cykelrum är det extra utrymmet välkommet. Nu ska vi städa upp och få bättre ordning, säger Andreas Johansson.

Byta fjärrvärmecentral? Vi hjälper dig

Fjärrvärmecentraler åldras med tiden som allt annat och efter uppåt 25 år kan de behöva bytas ut. Det går förstås att laga den befintliga eller byta delar av den, men dagens centraler är så smidiga och energieffektiva att det ofta lönar sig att byta ut hela. Du som vill ha råd eller hjälp med att byta fjärrvärmecentral kan kontakta oss för ett prisförslag.

Mer om byte till ny värmecentral hittar du här

Fem snabba tips om hur ni kan spara energi

Här hittar du fem snabba tips om vad som är bra att tänka på för att ha kontroll över hur mycket energi ni använder i fastigheten. 

Fem snabba tips

Du kan också få hjälp att sänka energianvändningen med våra tjänster:

För dig i bostadsrättsförening
För dig i villa
För företag och fastighetsägare