X

Vi släcker på Earth hour på lördag

Var med och ta ställning för klimatet imorgon kl. 20.30.

Vi släcker på Earth hour på lördag

Var med och ta ställning för klimatet under Earth Hour imorgon. Klockan 20.30 är vi många som släcker den elektriska belysningen under en timme i världens största miljömanifestation. På Norrenergi släcker vi belysningen på vår kylackumulator intill Huvudstabron för att visa var vi står. Släck ljuset du med!

Earth hour, världens största miljömanifestation har vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar miljontals människor världen över. 2017 deltog människor i 7000 städer i 187 olika länder. Med Earth hour vill Världsnaturfonden (WWF) belysa hotet från klimatförändringarna.

Att delta skickar en viktig signal att du vill se ett tydligt agerande för klimatet och global rättvisa. Sverige har alla förutsättningar för att gå i täten som världens första fossilfria land. Och där kan fjärrvärme bidra stort – och även du!

Alla kan bidra

Vi kan alla kan göra något för att minska vår miljöpåverkan – och förändringar i vår livsstil som är bra för miljön är ofta bra för vår hälsa också. Bara maten vi äter står för cirka en tredjedel av de svenska hushållens klimatfotavtryck och överkonsumtion gör att djur och natur far illa. Om alla på jorden levde som vi i Sverige, så skulle det krävas 4,2 planeter. Därför är varje steg vi kan ta mot en mer hållbar livsstil värdefullt. På så sätt kan alla bidra till att vi hamnar inom gränsen för vad vår enda planet klarar av – ett One Planet Life, temat för årets Earth hour.

5B:n – bilen, biffen, bostaden, butiken och börsen

WWF håller fram fem områden som vi kan titta närmare på om vi vill ta steg mot ett mer klimatsmart liv: Bilen (transporter och resor), Biffen (mat), Bostaden (allt som rör hur vi bor), Butiken (prylar och kläder) och Börsen (sparande och investeringar).
Hur vi äter kan vara ett bra sätt att börja. WWF har också samlat recept och inspiration om hur du kan äta mer hållbart här.

Hur bidrar fjärrvärmen?

I olika samarbeten tar vi varje dag vara på energi som blir över för att värma och svalka dem som behöver. Våra nät gör det möjligt. Med dem kan vi flytta överbliven spillvärme från ett ställe till ett annat och skapa hållbara kretslopp – på samma sätt som vi på Norrenergi under de senaste trettio åren tagit vara på spillvärmen i duschvatten från de boende i vårt område, och återanvänt den igen och igen.

På så sätt jobbar vi, steg för steg, mot en 100 % klimatneutral verksamhet som värmer dig utan att värma jorden. Vi är nästan där, förra året var andelen förnybart bränsle i vår fjärrvärmeproduktion 99,3 %. 

Vad händer på Earth hour nära dig?

Här hittar du Earth hour aktiviteter nära dig