X

Varmare hus till samma kostnad

– Vi har fått ett varmare hus till samma kostnad. Och allt sköter jag i mobilen. Det säger Nils Blomgren, villaägare i Solna. Han använder sedan snart två år Norrenergis tjänst Värmesmart med Ngenic. Och det fungerar förträffligt.

Ett stenkast från gamla Råsunda fotbollsstadion ligger flera vackra en- och tvåplansvillor, byggda i början av sextiotalet. I en av dessa bor Nils Blomgren och hans fru sedan 2004.
– Det är ett typiskt sextiotalshus med litet badrum, litet kök och stora sällskapsytor. Så vi totalrenoverade när vi flyttade in och anpassade huset efter oss två eftersom barnen är utflugna.

Huset byggdes med oljepanna – pannrummet finns fortfarande kvar – men förra ägaren installerade fjärrvärme på 70-talet. Vi har endast bytt värmeväxlaren mot en modernare och allt har fungerat utmärkt i alla år.
– Vi abonnerar dessutom på Norrenergis tjänst Värmetrygg, vilket innebär att de kommer hit och optimerar centralen varje år, säger Nils Blomgren.

190701 Värmesmart Norrenergi.jpg

Pilotkund

Besöken har fört med sig att Nils fått bra kontakt med Norrenergis Robert Fjellner. Han fick därför för två år sedan en förfrågan om att bli pilotkund för Norrenergis nya tjänst Värmesmart med Ngenic.
– Robert vet att jag är tycker det är kul med ny teknik så jag tackade självklart ja.
Huvudskälet var dock inte teknikintresset utan möjligheten att få en jämnare inomhustemperatur.
– Vår fjärrvärmecentral sitter i bakre delen av huset och har en sensor på utsidan. När solen lyser in på husets framsida kan det bli rejält varmt i vardagsrummet men eftersom systemet inte tar hänsyn till inomhustemperaturen drar värmen felaktigt igång. Med Värmesmart sitter det sensorer även på insidan av huset, vilket gör att vi får en mycket jämnare värme inomhus. Och fördelarna är flera, menar Nils Blomgren.
– Jag har haft stor nytta av Värmesmart när vi varit bortresta eftersom jag kan styra när värmen ska sänkas respektive återställas. Tidigare tog det tid innan huset blev varmt efter ankomst.

Styr systemet från där du är

Värmesmart med Ngenic består av sensorer som mäter inomhustemperaturen, en dosa kopplad till internet och en enhet som sitter på fjärrvärmecentralen. Allt styr Nils via en app i telefonen, där han även kan se sitt energiuttag.
– Det är oerhört enkelt. Tidigare fick jag lov att gå in och skruva på centralen, nu kan jag enkelt styra värmen oavsett var jag befinner mig. Systemet har fungerat perfekt sedan det installerades för två år sedan – till och med när fiberleverantören gjorde en ominstallation.
– Vi fick en ny IP-adress när vi var bortresta och huset tappade kontakten med omvärlden. Men Värmesmart fungerade ändå.
En av fördelarna med Värmesmart är att systemet lär sig trögheten i huset efter hand. Men Nils tycker att det blev bra redan från början.
– Vi har en mycket jämnare värme än tidigare. I huset har vi flera sensorer och jag bestämmer själv vilken av dem som ska styra värmen. Vårt huvudsyfte var inte att spara pengar utan att få en jämnare temperatur. Och så har det blivit – vi har fått ett varmare hus utan att kostnaden har ökat eftersom värmen inte går igång i onödan när solen ligger på.