X

Vi hjälper dig spara och använda energin effektivt

Varför är temperaturen inomhus ojämn?

Vi får många frågor från våra kunder om hur fjärrvärmen fungerar och hur man gör för att få ut det mesta av den. En bostadsrättsförening undrar varför inomhustemperaturen i fastigheten är ojämn.

I flerbostadshus finns ett centralt värmesystem som reglerar hur mycket vatten och vilken temperatur som ska pumpas ut i radiatorerna. När systemet är rätt injusterat ska temperaturen i olika delar av huset inte variera mer än cirka 2–3 grader under uppvärmningssäsongen.

Spara energi med hjälp av injustering

Om temperaturen i lägenheterna har en större variation innebär det oftast onödigt hög förbrukning. Det går åt mer energi eftersom man utgår från den lägenhet som är kallast, vilket resulterar i att vissa lägenheter blir varmare än de behöver vara.

För att komma till rätta med det kan det vara en bra idé att justera in värmesystemet. Då ser man till att systemet värmer lagom mycket och på rätt ställe i byggnaden. Det ger ofta även en lägre returtemperatur. När värmesystemet är rätt injusterat ska elementen vara varma i toppen för att sedan svalna av nedåt och vara betydligt svalare i nedre delen, där vattnet från elementet går ut igen.

Ny tjänst under nästa år

Vi vet att många av våra kunder har ett stort behov av att få hjälp med injustering av värmesystem. Injusteringen är också ett viktigt steg för att kunna fortsätta optimera fastighetens energianvändning. På Norrenergi planerar vi därför att kunna erbjuda en tjänst för injustering och vi hoppas att den ska vara på plats under nästa år.