X

Sommartips för din värme Norrenergi

Tips om din värme inför sommaren

Vad gäller på sommaren? Behöver vi göra något med vår fjärrvärmecentral? Och varför är returvärmen så hög? Många har frågor om hur fjärrvärmen fungerar och hur de får ut det mesta av den. Norrenergis energitekniker Robert Fjellner har svaren.

Behöver vi göra något med fjärrvärmecentralen under sommaren?

Nej, normalt ska automatiken se till att ventilen för värmeregleringen stänger och att cirkulationspumpen stannar vid en inställd utomhustemperatur, till exempel 16° C. Denna funktion kallas vanligen för pumpstopp eller sommarurkoppling. I många fall står den inställd i fabriksinställning vilket är onödigt. Om styrning till cirkulationspumpen saknas kan man stänga av den via strömbrytaren. Men då kan det vara bra att starta pumpen några gånger under sommaren så att den inte kärvar fast till hösten.

Varför är vår returtemperaturen i vår fastighet så hög på sommaren?

Under sommaren används enbart uppvärmning av tappvarmvatten i fastigheten, medan värmesystemet till elementen är avstängt. Normalt är det värmesystemet som gör att det är en ganska jämn och låg returtemperatur hela tiden när systemet är i drift.

Tappvarmvattnet ger en låg returtemperatur när man använder varmvatten, men om inget varmvatten används blir returtemperaturen högre.

Mellan 1 maj och 30 september gäller inget temperaturtillägg och det tillkommer därför ingen extra kostnad om returtemperaturen blir hög under denna period.

Har du också frågor om fjärrvärme? Då kan du ringa Robert Fjellner på 08-475 04 47 eller e-posta ”Fråga Robert” på robert.fjellner@norrenergi.se. Och du vet väl att du kan hitta fler frågor och svar i tidigare nummer av Gröna kvarter? Här hittar du dem.

_MG_32132944_red.jpg