X

Tips för din uppvärmning när det blir kyligare

Tips för din uppvärmning när det blir kyligare

För dig som värmer ditt hus med fjärrvärme kommer här några tips om enkla sätt att effektivisera din uppvärmning nu när det börjar bli kallare ute.

Med vår streamade värme har du en energieffektiv uppvärmning, bland annat eftersom vi tar vara på energi som annars skulle gå förlorad. Samtidigt är det alltid bra att se om vi kan göra något mer för att försöka dra ner på vår energianvändning – det tjänar både miljön och plånboken på. 

Din värmecentral reglerar automatiskt värmen och varmvattnet i huset, oftast utan att du behöver göra något. Ändå finns några saker som kan vara bra att hålla ögonen på nu när vi går mot kallare tider.

Rätt inställd värmekurva ger stabil värme

Med värmekurvan ställer du in vilken temperatur som ska skickas ut till elementen i huset vid en viss utomhustemperatur. Är kurvan för högt inställd blir det inte bara för varmt inne, det leder också till högre förbrukning och onödiga kostnader. Med en grad högre temperatur inomhus blir värmeförbrukningen fem procent högre – därför kan vara en god idé att lägga kurvan lite lägre.

Fönster element mamma barn w.jpg

Lufta elementen

Om det finns luft i värmesystemet skapar det cirkulationsproblem och ojämn värmefördelning i fastigheten. Till exempel kan elementen vara kalla i vissa rum, men inte i andra. Elementen kan också vara ojämnt varma eller börja låta. Om ni upplever liknande problem när utomhustemperaturen sjunker behöver ni troligen lufta elementen. 

Så här gör du:

  • Börja med att stänga av cirkulationspumpen. Låt vara avstängd 30 min innan nästa steg
  • Öppna termostatventilerna på elementen fullt,
  • Öppna sedan luftningsventilen med en elementnyckel och lufta tills det börjar rinna,
  • Slå på cirkulationspumpen igen.  

Motionera radiatorventilen

Ett annat vanligt fel efter sommaren, när elementen inte har använts på länge, är att radiatorventilen fastnar. Det här kan du förebygga genom att montera bort termostaten på elementen och sedan trycka på ”nålen” ut och in ett par gånger. Montera sedan tillbaka termostaten. Är termostaten äldre än 15 år bör dessa bytas.

Kontrollera trycket i värmesystemet 

För dig som bor i villa bör trycket i värmesystemet ligga mellan 0,8–1,5 bar. Värdet hittar du genom att läsa av den svarta pilen på tryckmätaren. Om pilen visar lägre än 0,8 bör ni fylla på vatten i systemet. 

Så här gör du:

  • Öppna försiktigt påfyllningskranen,
  • Stäng kranen ordentligt när trycket överstiger 1 bar.

Stäng dörren till rum du vill ha svalare

För en jämn uppvärmning är det bästa att alltid ha termostaterna fullt öppna (i maxläge). Undantag är rum där du önskar ha det svalare, till exempel sovrum och förråd. Bra att tänka på är att det är viktigt att hålla dörrarna stängda till de rum där du vill ha en lägre temperatur. 

Skruva ner värmekurvan om det är för varmt

Är det för varmt när termostaterna är fullt öppna är det ett tecken på att det går ut för mycket värme till fastigheten. Då kan värmekurvan i din värmecentral vara för högt ställd och behöva justeras ned.

Vädra kort och ordentligt

Undvik vädra med fönster allt för ofta och under långtid. Om du vädrar genom att ha ett fönster på glänt kommer det hela tiden in kall luft som behöver värmas upp. Då är det bättre att istället öppna ordentligt under en kortare period och sedan hålla fönstret stängt.

Ha inte för hög varmvattentemperatur

Temperaturen på varmvattnet bör hållas mellan 50–55 grader. 

Håll koll på din energianvändning med kundportalen

nya kundportalen som ersätter gamla Mina sidor kan du enkelt se om dina insatser ger effekt och minskar den energi ni använder. Missa inte att skapa ditt konto i kundportalen! Det gör du enkelt med bank-id. Här får du också veta hur mycket fjärrvärme din fastighet använder jämfört med andra. Dessa och en rad andra funktioner får du tillgång till som kund hos oss.