X

Spara energi i tomma lokaler

Spara energi i tomma lokaler

Den pågående coronapandemin slår hårt på många fronter, det gäller inte minst ekonomin hos många företag. Att se över energianvändningen när lokaler står halvtomma kan vara ett sätt att få ner sina kostnader. 

Hotell och konferenslokaler står nästan tomma, liksom kontor och arbetsplatser. Myndigheternas uppmaning till social distansering gör att många arbetar hemifrån och möten och sammankomster flyttas till digitala forum. Det medför att behovet av värme i lokalerna förändras, och det kan därför vara bra att ha lite extra koll på energianvändningen just nu. Detsamma gäller förstås för användningen av kyla i fastigheten. Snart är sommarvärmen här och om 30 % av medarbetarna är på plats, så behövs det definitivt inte lika mycket kyla som vanligt.  

Tomma lokaler kan dra mer energi

Om inget görs drar tomma lokaler lika mycket energi som vanligt, faktum är att de till och med kan dra mer energi. För när människor och elektronisk utrustning inte genererar värme som vanligt kan systemet tro att värmen behöver höjas, och då går energianvändningen upp helt i onödan. Därför kan det vara bra att ha lite extra koll på energin i dessa tider.

Tips för att spara pengar

För dig som är fastighetsägare, förvaltare eller sitter i styrelsen för en bostadsrättsförening, kommer här några tips som kan hjälpa dig att spara om lokaler står tomma.

  • Se över uppvärmningen och sänk vid behov börvärdet i styrcentralen eller värmekurvan i fjärrvärmecentralen, eller i enskilda lokaler. Om lokalerna är helt tomma räcker det att ha en temperatur på 10–12°C.
  • Se över ventilationen så att den är anpassad till den situation som är just nu.
  • Se till att belysning och elektronisk utrustning inte står på i onödan.
  • När sommarvärmen kommer, tänk på att inte använda mer kyla än nödvändigt.

I Mina sidor finns bra verktyg för att följa fastighetens energianvändning som du kan ha stor nytta av just nu. Om du vill ha hjälp med din värme- eller kylcentral, eller behöver stöd och råd på annat sätt, är du varmt välkommen att höra av dig oss. Våra energitekniker står redo att hjälpa dig – på ett lagom distanserat sätt så klart. Ring eller e-posta oss på 08-475 04 40 eller kontakt@norrenergi.se så hjälper vi dig!

Tjänster för dig i företag

Tjänster för dig i bostadsrättsförening