X

Glad midsommar!

Här kommer sommartips för din fjärrvärmecentral. På fredag, midsommarafton, har vi stängt, men beredskapspersonal finns tillgänglig som vanligt.

Sommartips för din fjärrvärmecentral

Soligt och sommarvarmt väder. Vad händer då med fjärrvärmen, kanske du undrar? Finns det något man behöver göra? Norrenergis energitekniker Robert har svaren.

Vi får ibland frågor från våra kunder om hur fjärrvärmen fungerar och hur de ska få ut det mesta av den. Några av frågorna handlar om sommaren och vad man då behöver tänka på när det gäller fjärrvärmen.

Behöver vi göra något med fjärrvärmecentralen under sommaren?
Nej, normalt ska automatiken se till att ventilen för värmeregleringen stänger och att cirkulationspumpen stannar vid en inställd utomhustemperatur, till exempel 16° C. Denna funktion kallas vanligen för pumpstopp eller sommarurkoppling. I många fall står den inställd i fabriksinställning vilket är onödigt. Om styrning till cirkulationspumpen saknas kan man stänga av den via strömbrytaren. Men då kan det vara bra att starta pumpen några gånger under sommaren så att den inte kärvar fast till hösten.

Varför är returtemperaturen i vår fastighet så hög på sommaren?
Under sommaren används enbart uppvärmning av tappvarmvatten i fastigheten, medan värmesystemet till elementen är avstängt. Normalt är det värmesystemet som gör att det är en ganska jämn och låg returtemperatur hela tiden när systemet är i drift. Tappvarmvattnet ger en låg returtemperatur när man använder varmvatten, men om inget varmvatten används blir returtemperaturen högre. Mellan 1 maj och 30 september gäller inget temperaturtillägg och det tillkommer därför ingen extra kostnad om returtemperaturen blir hög under denna period.

Fler frågor och svar hittar du i tidigare nummer av Gröna kvarter, som du kan hitta här.
Har du också frågor om fjärrvärme? Då kan du ringa Robert på 08-475 04 40 eller e-posta ”Fråga Robert” på kontakt@norrenergi.se