X

Sommarjobb ledde till exjobb

Sommarjobb ledde till exjobb

Det började med en fråga om chans till sommarjobb på ett studentevent i Uppsala 2018. Två somrar och ett exjobb senare är examen klar. Stort grattis och tack för bra samarbete, Josephine!

När Josephine Lindén Magnusson packade väskorna och flyttade till Uppsala för att studera energi låg hennes engagemang för miljön och intresset för hur man utformar hållbara städer bakom valet. De senaste somrarna har hon sommarjobbat hos oss, vilket ledde vidare till att hon i våras också gjorde sitt examensarbete på Norrenergi.

Sätta kunskapen i kontext

Det var efter ett lunchseminarium på Josephines utbildning, civilingenjörsprogrammet i energisystem, som hon tog kontakt och frågade om det fanns möjlighet till sommarjobb på Norrenergi. Det resulterade i jobb, inte bara en utan två somrar.
– Att få sommarjobb på Norrenergi var värdefullt eftersom jag fick chansen att sätta det jag lärt mig på min utbildning i ett sammanhang. Förutom att jag har lärt mig mycket om fjärrvärme och hur det kan vara att jobba på ett energibolag, så har jag också fått värdefull praktisk arbetslivserfarenhet. Till exempel har jag fått tillfälle att bearbeta stora mängder data. Första sommaren analyserade jag fjärrvärmekundernas effektuttag och sommaren efter undersökte jag deras energiförbrukning. Mer konkret var jag med och tog fram underlag till de årliga värmebudgetar som Norrenergis kunder får, säger Josephine Lindén Magnusson.

Skönt att ha exjobbet inplanerat i god tid

Josephine fick tidigt veta att hon kunde göra sitt examensarbete på Norrenergi.
– När det började bli dags att leta exjobb blev det enkelt att fråga eftersom jag kände de som jobbar här. Det var skönt att ha det klart redan sommaren innan. Då kunde jag ha fullt fokus på studierna under hösten och hade tid att förbereda mig, säger Josephine. 
I sitt examensarbete undersökte Josephine möjligheten att driva värmepumparna, som hjälper oss ta vara på spillvärme, med ångturbiner.
– Det är en nytänkande och spännande idé, men när vi tittade närmare på det kom vi fram till att det skulle bli en för kostsam investering i dagsläget.

Vill känna att jag bidrar

I dag står hon som nyutbildad civilingenjör i energisystem med ett nypåskrivet jobbkontrakt – och framtiden ser lovande ut. Men först väntar lite välbehövlig semester.
– Jag har haft en superrolig tid som student i Uppsala och det har känts väldigt värdefullt att kunna kombinera studierna med att jobba praktiskt på Norrenergi, där jag har trivts väldigt bra. För mig är det viktigt att känna att jag bidrar till samhället och i förlängningen till en mer hållbar värld. Och där är energifrågan en viktig del, säger Josephine.