X

Sista svetsen gjord – tack Hagalund!

Sista svetsen gjord – tack Hagalund!

I veckan gjorde vi den sista svetsen i arbetet med de nya rören där vi streamar fjärrvärme i Hagalund. Det omfattande underhållsprojektet som pågått sedan våren 2019 är nu på väg mot sin ände.

Sedan våren 2019 har ett av våra största underhållsprojekt pågått i Hagalund, en sträcka på hela 750 meter med rör som är en meter i diameter. Ett ledningsbyte som krävt mycket planering och hänsynstagande i genomförandet. Niklas Johansson, projektledare i Hagalund, har arbetat för att grävningarna ska bli trygga och smidiga för alla parter.

Niklas w.jpg

Niklas Johansson, projektchef på Norrenergi och projektledare i Hagalund

Ett projekt med mycket att ta hänsyn till

– Det här är det mest utmanande ledningsbyte som jag har lett hittills – inte bara på grund av storleken. Vi behöver också ta hänsyn till berg, korsande ledningar och en trafik som inte kan stängas av. Det krävdes ett halvårs planering innan vi kunde börja gräva, säger Niklas Johansson.
– Innan vi startade arbetet hade vi haft mindre läckor här och om vi hade väntat med att byta fanns det en risk att en större läcka skulle uppstå. Då skulle vi behöva stänga av värmen med mycket kort varsel vilket förstås inte är optimalt för våra kunder.

Viktigt med kontinuerligt underhåll 

De äldsta rörledningarna i området drogs redan på sextiotalet. Det är viktigt att ledningarna underhålls kontinuerligt – annars kan det uppstå problem med till exempel rost och läckor. Moderna fjärrvärmeledningar är skumisolerade, håller värmen bättre och har en betydligt längre livslängd än sextiotalsrören. De har dessutom larmtrådar ingjutna i isoleringen, vilket innebär att vi kan fjärrövervaka förändringar och fuktgenomslag och identifiera läckor på distans. 

Sista svetsen i Hagalund IMG_1274 SQUARE w.png
Här svetsas de sista rörledningarna ihop.

Tack Hagalund!

Nu har Hagalund nya, fräscha ledningar, där värmen nu strömmar, eller streamas som vi brukar säga, fram till element och varmvattenkranar hos dig som bor i området. Ett stort varmt tack till dig som bor eller är verksam i Hagalund för ditt tålamod under tiden vi arbetat mitt ibland er. 

Läs gärna mer om projektet här

Isabelle Niklas w.jpg

Isabelle Tolgén och Niklas Johansson i samarbete för att göra grävningarna i Hagalund trygga och smidiga för alla parter.