X

Så möblerar du klimatsmart

Så möblerar du klimatsmart

Vädring med korsdrag, energisnåla vitvaror och spis med induktionshäll… det finns mycket du kan göra för att sänka energianvändningen i bostaden. Även själva möbleringen spelar faktiskt in! 

När vi möblerar hemma utgår vi oftast från vad som är praktiskt och trivsamt. Men en tredje faktor är energianvändningen. Här är fem saker att tänka på:

  1. Möblera så att dagsljuset kan utnyttjas så bra som möjligt. Om du till exempel har en läsfåtölj, ställ den framför ett fönster så slipper du använda elektrisk belysning dagtid.
  2. Gardiner har flera funktioner förutom de estetiska. På sommaren fungerar de som solskydd och kallare dagar kan de hindra värmen från att smita ut genom fönstren. Fördragna gardiner minskar med andra ord värmeutstrålningen på vintern – men se till att gardinerna inte täcker för elementen!
  3. Fäll ner persiennerna kalla nätter och de helger du inte är hemma. Då ökar fönstrets motståndskraft mot värmeförluster.
  4. Möblera inte framför elementen, det förhindrar värmespridningen. Även om den mest självklara platsen för tevesoffan är framför elementet kanske det finns alternativa lösningar som är ännu bättre. Prova!
  5. Se till att fönster, balkongdörrar och portar stänger ordentligt. Byt ut gamla och dåliga tätningslister, men se till att det inte blir för tätt – det måste fortfarande finnas ventilation i huset.

Möblera klimatsmart 2.jpg

Några andra enkla vardagstips för att minska energianvändningen i hemmet är:

  • Sänk värmen när du reser bort. Men tänk på att inte stänga av helt eftersom det kan finnas risk att det fryser.
  • Vädra kort och effektivt, gärna med korsdrag, istället för att låta fönstren stå öppna.
  • Koka maten med locket på, ta tillvara på eftervärmen och använd en spis med glaskeramikhäll eller induktionshäll.
  • Kontrollera att termostatventilerna på elementen fungerar så att det inte går åt mer värme än det behövs. Om elementen till exempel går för fullt när solen skiner in genom fönstren kan termostatventilerna vara dåliga.