X

Umami Park – prisad redan i planeringen

En levande stadsdel stora delar av dygnet, med det bästa inom arkitektur, mat, service och shopping.

Prisad redan i planeringen – Umami Park

En levande stadsdel stora delar av dygnet, med det bästa inom arkitektur, mat, service och shopping. Ambitionerna är höga när Wallenstam bygger det nya området Umami Park i Hallonbergen. Och i oktober belönades Umami Park med nätverket Yimbys årliga stadsbyggnadspris.

Umami Park är inte som andra bostadsområden. Det kan man snabbt konstatera när man ser på både arkitektritningar och på processen fram till byggstart, med olika typer av event som man vanligtvis inte förknippar med nybyggnationer. 
– Vi jobbar mycket med framtidens boende och har därför kartlagt vilka boendeformer och trender som lockar människan i framtiden. I det konceptet är matupplevelser och möten viktiga, liksom en varierad arkitektur med olika boendeformer och integrerad natur. Allt detta med tydliga internationella influenser. Samtliga dessa är viktiga pusselbitar i utvecklingen av Umami Park, säger Katarina Swedenborg, projektchef på Wallenstam. 

171129 Umami Katarina.jpgKatarina Swedenborg är projektchef för den nya stadsdelen. I bakgrunden syns street art-målningen som uppfördes under eventet "Umami Art".

Arbetet med Umami Park inleddes därför med att Wallenstam tog fram en vision, en process de kallade för ”etapp noll”. Detta skedde i samarbete med Sundbybergs stad, som har förmedlat kontakt med medborgarna och det lokala föreningslivet. 
– Vi fortsätter föra en tät dialog med kommunen eftersom det pågår flera andra stadsutvecklingsprojekt i Hallonbergen och Ör. Vi har till exempel flyttat restaurangverksamheterna jämfört med vårt första förslag, för att Umami Park ska bli bästa möjliga länk mellan Rissneleden och Östra Madenvägen. 

Visionsarbetet innefattade flera event i en särskilt iordningställd eventlokal med mycket New York-känsla. Här byggde Wallenstam en pop-up-restaurang där stjärnkocken Marcus Samuelsson tillfälligt flyttade in med sitt social dining-koncept under eventnamnet ”Umami Food”. ”Umami Music” blev scenen där Oskar Linnros uppträdde, vid ”Umami Fashion” sålde kända modebloggare kollektionsprover av kända varumärken och ”Umami Art” var namnet på Nordens största street art-utställning med över 80 konstnärer. Ett av artisternas konstverk pryder idag fasaden på det tidigare Sodexohuset mittemot Sundbybergs stadshus. 

Sticker ut 

– De här eventen har gjort att besökarna fått lära känna platsen och fått en inblick i vad Umami Park kan komma att erbjuda i framtiden. Samtidigt har vi bidragit till att sätta Hallonbergen på kartan från att tidigare ha varit en ganska anonym stadsdel. Därför är det extra roligt att bli upp-märksammad för detta genom vinsten i Yimbys stadsbyggnadspris 2017, säger Katarina Swedenborg. 
I motiveringen står det ”För en total omgörning av en miljonprogramsförort till tät och urban blandstad”. Och det ska Wallenstam leva upp till, säger Katarina Swedenborg: 
– När Olof Palme invigde Hallonbergen 1973 skulle det bli ”den bästa bostadsmiljön i Sverige”. Och området följde den tidens trafikplanering och byggande med stora öppna platser, som idag inte alltid känns så inbjudande. Med Umami Park vill vi göra hela Hallonbergen till en plats där både unga, barnfamiljer och gamla kan leva och bo, och där det är liv och rörelse de flesta timmarna på dygnet. 

Miljömärkt värme och kyla 

Umami Park byggs i sex etapper. Först ut är den befintliga fastigheten mitt-emot stadshuset, som till största delen får värme och kyla från bergvärme som kompletteras med miljömärkt fjärrvärme från Norrenergi. För kommande etapper är förhållandet det omvända – uppvärmningen sker genom fjärrvärme, som kompletteras med värmepumpar som drivs av vindkraft från Wallenstams eget energibolag Svensk NaturEnergi. 

Umami Park har väckt stor uppmärksamhet för sin variationsrikedom och den sociala hållbarheten. Och på Sundbybergs stad är man självklart positiv till vad området kommer att tillföra Hallonbergen och Sundbyberg: 
– Vi välkomnar att Wallenstam vill utveckla Hallonbergen genom nya hyresrätter, bostadsrätter, förskola och handel. Det bidrar till ett ökat stadsliv och till nya mötesplatser, säger stadens stadsbyggnads- och exploateringschef Regina Kevius.

Denna artikel finns även i senaste numret av vår kundtidning, Gröna kvarter