X

Pålitlig värme i vinter

Hasse Rudberg bytte till fjärrvärme.

Pålitlig värme i vinter

– Inte en vinter till utan värme!
Detta låter kanske självklart, men förra vintern hade Hasse Rudberg stora problem med inomhustemperaturen – det var 15 grader varmt mest hela tiden. Så inför den här vintern drar han in fjärrvärme till sin fyrtiotalsvilla.

När Hasse Rudberg flyttade till villan i Råsunda för 23 år sedan hade de förra ägarna nyligen installerat en elpanna. Och eftersom det är en stor investering avstod de från att dra in fjärrvärme när många av grannarna gjorde det.
– Elpannan fungerade bra men det blev med åren väldigt dyrt så jag började titta på andra lösningar. Bergvärme var inte aktuellt eftersom jag bor ovanpå tunnelbanan så istället köpte jag för tolv år sedan en luft/vattenvärmepump. Den har gått bra i många år, men vid kalla vintrar slår fläkten av och en elpatron tar över. Och då blir det väldigt dyrt.

Förra hösten började den dessutom krångla, och eftersom livslängden på en luft/vattenvärmepump är ungefär femton år började han fundera på att gå över till fjärrvärme.
– När man som jag har hund pratar man rätt mycket med sina grannar och det visade sig att flera av dem hade fjärrvärme – bland annat mina närmaste grannar, som jag även delar garage med. Vi har en schysst relation, så de erbjöd mig att ansluta mot deras fjärrvärmeledning i garaget. De skrev ett servitut och i början av oktober kom Norrenergi hit och började gräva.

Tar hand om hela installationen

Det går att sänka kostnaderna genom att gräva själv eller handla upp de olika entreprenörerna var och en för sig men Hasse Rudberg valde att lägga ut allt på totalentreprenad.

– Norrenergi sköter rubbet, det är enklast och tryggast. Jag har också avtalat med dem att ta hand om den gamla värmepumpen. Alternativet hade varit att ha kvar den som kombinerad värmekälla eftersom den faktiskt fungerar just nu. Men jag har valt att helt gå över till fjärrvärme. 

Snabbt och enkelt

Själva installationen är snabb och enkel medan grävandet tar lite längre tid. Norrenergi drar rör från grannens garage in i Hasse Rudbergs källare. Där lägger de rören i taket vidare in till pannrummet, där de byter värmeväxlare.
– Det tar bara någon dag så jag behöver inte vara utan värme längre än så, säger han.

Innan han bestämde sig för att dra in fjärrvärmen gjorde Hasse Rudberg en kalkyl där han jämförde de olika alternativen.
– Investeringskostnaden för fjärrvärmen skulle bli ungefär densamma som för en ny värmepump medan kostnaden för den löpande driften är svår att kalkylera innan jag vet hur mycket värme som går åt. Men framför allt är fjärrvärmen pålitlig, och om den skulle strula fixar det sig med ett telefonsamtal.