X

Funderar du på hur ni kan spara energi?

Då bör du börja med att försöka minska värmeförlusterna och effektivisera energianvändningen i fastigheten, menar Energi- och klimatrådgivningen.

Mycket går att göra för att spara energi

Funderar du på hur ni kan få ner er energianvändning? Då bör du börja med att försöka minska värmeförlusterna och effektivisera energianvändningen i fastigheten, menar Energi- och klimatrådgivningen. Våra energiexperter ser gärna till att ni använder värmen optimalt. På så sätt kan ni spara energi i er fastighet.

Om ni vill dra ner på den energi som används i fastigheten ska ni först undersöka om det går att minska värmeförlusterna. Det menar Energi- och klimatrådgivningen – en opartisk och kostnadsfri service från din kommun. Därefter är det också oftast mer lönsamt att investera i energibesparande åtgärder än att till exempel byta värmesystem. Ett bra första steg är att göra en genomgång av ert värmesystem och se till att ni tar vara på värmen så optimalt som möjligt. Ofta går det att spara med relativt enkla åtgärder, och vi hjälper er gärna.

Finns många olika åtgärder som kan löna sig

–  Att minska sin energianvändning ligger i allas intresse eftersom det ger besparingar samtidigt som vi hjälps åt att minska vår gemensamma klimatpåverkan i våra städer, säger Jesper Wilhelmsson, chef för gruppen Energioptimering. 

jesper wilhelmsson011 w.jpg
– Det brukar ofta finnas mycket man kan göra, alltifrån små förändringar till större insatser.  Och visst är det så att energibesparande åtgärder ofta innebär en initial kostnad, men redan på några års sikt kan de betala sig. Att byta ut en värmecentral som har för många år på nacken är ett exempel på en åtgärd som kan löna sig.  Det går förstås att laga den befintliga eller byta delar av den, men eftersom dagens centraler är så smidiga och energieffektiva så lönar det sig ofta att byta ut hela, säger Jesper Wilhelmsson.

200313 andreas 004.jpg BRF Framnäs fick lägre energianvändning, enklare hantering och mer utrymme när de bytte fjärrvärmecentral. Andreas Johansson, BRF Framnäs, berättar mer här.

Vill du veta mer om hur ni kan minska er energianvändning?

Är du intresserad av att få veta mer om hur vi kan hjälpa dig spara energi i er fastighet? Fyll i intresseanmälan så hör vi av oss till dig.

Här hittar du Energi- och klimatrådgivningens inlägg om åtgärder för att spara energi.

Och här hittar du Energi och klimatrådgivningen i SolnaSundbybergDanderyd och Bromma (Stockholms kommun).