X

Miljön avgörande i valet av värme

Miljön avgörande i valet av värme

Våra städer blir allt mer hållbara i takt med att den sista fossila uppvärmningen byts ut mot klimatsmarta alternativ. Och Norrenergi bidrar genom att leverera streamad värme till både industrier, kontor, flerfamiljshus och villor. En av dem som har bytt är Lennart Vaara, villaägare i Solna. Ett annat exempel är HSB, som passar på att gå över till fjärrvärme när de bygger om en av sina fastigheter i Råsunda.

Vid till exempel stambyten eller renoveringar har det blivit vanligt att även se över uppvärmningen, både för ekonomin, driftsäkerheten och klimatet. Ett exempel är HSBs trettiotalshus på Ryttargatan i Råsunda. Det genomgår just nu en totalrenovering och då man passar man på att ersätta den gamla oljepannan med fjärrvärme.

Från fossil uppvärmning till i stort sett fossilfritt

– Vi vill ta ett samhällsansvar och har ett miljöprogram inom HSB som styr vår klimatpåverkan. Redan när vi köpte huset 2010 började vi planera för att fasa ut de fossila uppvärmningsformerna. Det har dragit ut på tiden en del eftersom vi behövde söka bygglov inför renoveringen och hitta en lösning för hyresgästerna i de 38 lägenheterna. Men nu blir det av, säger Kristian Gauffin, projektchef på HSB.

Samtliga boende är evakuerade fram till nästa höst, då renoveringen är klar. Nya lägenheter har skapats på den gamla vinden och i entréplanet, som tidigare var lokaler. Och så får huset nu fjärrvärme.
– Eftersom Norrenergis ledningar passerar vår innegård var det lätt att ansluta. Vi har gjort en kalkyl och även konsulterat HSBs energistrateg. Så nu går vi från helt fossil uppvärmning till i stort sett fossilfritt.

Bra även för plånboken

Även för villaägare kan det vara lönsamt att byta till fjärrvärme – inte bara för klimatet utan även för plånboken. Lennart Vaara i Solna är en av de som har tagit steget.  
– Vår villa är byggd 1932 och gasuppvärmd, vilket är rätt ovanligt. Men det är en dyr lösning och gasen skeppas med båt från Norge. Så vi kände att vi ville ha en lösning som är långsiktig, enkel och bättre för klimatet, säger Lennart Vaara.
Luftvärme var ett alternativ, men det krävde stora ingrepp i fasaden. Och bergvärme kräver installation av utrustning, som tar plats och som regelbundet ska servas och övervakas.
– Ett par av våra grannar har fjärrvärme och tycker det fungerar bra. Och eftersom Norrenergis fjärrvärmeledning går precis utanför villan valde vi det. Installationen kostar visserligen en del men vi tänker bo här i minst tio år till och i längden lönar det sig.
Norrenergi fick i uppdrag att dra ledning, installera en villaväxlare samt forsla bort den gamla gaspannan – rubbet. Och en vecka in i september skedde omkopplingen från gas till fjärrvärme.