X

Vi hjälper dig spara och använda energin effektivt

Igår hade vi kylrekord

Ja, du läste rätt – under torsdagen hade vi kylrekord. Denna varma junidag var det många som behövde svalka sig och inte sedan 1995 har vi levererat så mycket fjärrkyla under en dag.

Men levererar inte Norrenergi fjärrvärme, kanske du tänker? Jo visst är det så, och med våra smarta kretslopp levererar vi också fjärrkyla. Med den skapar vi en behaglig inomhustemperatur på sjukhus, köpcentrum, kontor och andra ställen. 

Kallt istället för varmt

Fjärrkyla är ett modernt sätt att skapa en behaglig inomhustemperatur. Det är effektivt och klimatsmart precis som fjärrvärme och fungerar också på samma sätt. Vatten pumpas runt i ledningsnätet fram till de anslutna fastigheterna, men istället för varmt vatten är det kallt vatten som pumpas ut. 

Svalkar året om

Fjärrkyla kan behövas även de dagar då det inte är varmt. När välisolerade fastigheter fylls av värmealstrande datorer och annan elektronisk utrustning, ökar temperaturen ofta till en nivå där effektiviteten sjunker och dyrbar utrustning kan ta skada. Då kan fjärrkyla vara lösningen.

Beredda på mer sommar

Under våren har vi satt en ny kylmaskin i drift i Frösunda kylstation och är väl rustade att ta oss an mer varmt väder. 

100 procent förnybart

Vår fjärrkyla produceras på flera olika sätt, bland annat med frikyla från Lilla Värtan och med överskottskyla från fjärrvärmeproduktionen. Och all Norrenergis fjärrkyla produceras med förnybar energi.

Här kan du läsa mer om hur vår fjärrkylproduktion fungerar.