X

Föreläsningar om energi och teknik för att inspirera skolungdomar

Föreläsningar om energi och teknik för att inspirera skolungdomar

Nyligen bjöd vi in skolungdomar till inspirationsföreläsningar om energi- och teknikbranschen – en bransch där det kommer behövas mycket arbetskraft i framtiden. 

Teknik är en framtidsbransch där det finns gott om jobb, men det är förhållandevis få som söker sig till tekniska utbildningar. För att inspirera fler ungdomar att välja tekniska yrken i exempelvis energibranschen bjöd vi in ett par av skolorna i våra kommuner till inspirationsföreläsningar om energi och teknik. 

Ungdomar har teknisk kompetens

Föreläsningarna arrangerades i samarbete med Energiföretagen, Energi Competence Center och Arbetsmarknadskunskap. Syftet var att visa hur energi och teknik är en stor del av vår vardag och att dagens ungdom har mycket teknisk kompetens att bidra med där. Vi tog emot elever från NTI gymnasiet i Sundbyberg på vårt Solnakontor och tog med dem på rundvandring på Solnaverket. Därefter besökte vi niondeklassarna i Grönkullaskolan i Sundbyberg. 

Vad krävs på arbetsmarknaden imorgon?

I dialog med ungdomarna pratade vi om framtid, vägen till jobb och vad som krävs på arbetsmarknaden imorgon. Vi diskuterade vilka kompetenser ungdomar har som gör dem attraktiva att anställa när de är färdiga med skolan, vilka möjligheter som finns och hur vägen till jobbet kan se ut. Vad innebär det att jobba med teknik egentligen? Är det bredare än vad man kanske kan tro? Vi pratade också om Sveriges energislag och hur våra olika energisystem hänger ihop.  

191206 Teknikforelasningar w2.jpg

Berättade om hur det är att arbeta på Norrenergi

Med på föreläsningarna var också Calle och Calle – våra medarbetare Carl Gilbe som är driftchef hos oss och Carl Berndtsson som är miljö- och hållbarhetschef. De berättade om vad de gör på jobbet på dagarna och beskrev var Norrenergis fjärrvärme och fjärrkyla finns med i vårt dagliga liv. Hur värmen i deras duschvatten återvinns och används på nytt, och att vår fjärrkyla ser till att det är svalt på köpcenter och biografer när det är värmebölja på sommaren.

Detta och mycket mer hann vi med! Tack allihop för en dag med härlig energi!

Vill du veta mer om inspirationsföreläsningarna - titta här

191206 Teknikföreläsningar w.jpg