X

Uppvärmning

Enkla sätt att effektivisera din uppvärmning

För att få den värmekomfort du önskar, och samtidigt se till att uppvärmningen är så effektiv som möjligt, finns det några saker som kan vara bra att känna till.

Fjärrvärmecentralen reglerar värmen och varmvattnet i huset automatiskt och den sköter sig bra på egen hand. Här kommer tips på några saker det ändå kan vara bra att hålla ögonen på nu när vi går mot kallare tider.

Jämn temperatur med rätt ställd värmekurva
Med värmekurvan ställer du in vilken temperatur som ska skickas ut till elementen i huset vid en viss utomhustemperatur. Har du rätt inställningar blir inomhustemperaturen densamma, oavsett hur varmt eller kallt det är utomhus. Är kurvan för högt inställd blir det inte bara för varmt inne, det medför även högre förbrukning och onödiga kostnader. En grad högre temperatur inomhus, innebär fem procent högre värmeförbrukning – så det kan vara en god idé att hålla en lägre kurva.

Lufta elementen
Om det finns luft i värmesystemet skapar det cirkulationsproblem och ojämn värmefördelning i fastigheten. Det kan därför vara bra att lufta elementen under hösten när utomhustemperaturen sjunker. Ett vanligt fel på elementen är att termostaten fastnar i stängt läge efter sommaren, det går att förebygga genom att vrida termostaten upp och ner 2–3 gånger.

Det bästa är att alltid ha termostaterna fullt öppna (i maxläge). Ett undantag är rum där du önskar ha svalare, till exempel sovrum och förråd. Är det för varmt när termostaterna är fullt öppna är det ett tecken på att det går ut för mycket värme till fastigheten.