X

140 år i Duvbo

140 år i Duvbo

Om du vill göra ett nedslag i Duvbos historia är det en bra idé att börja hos Sture och Gunilla Åström på Solvallavägen. Deras hus har nämligen stått på samma plats i 140 år och är en del av stadsdelens historia.

– I början av 1900-talet inrättades Duvbo municipalsamhälle och arbetare fick köpa tomter för att bygga sina egna hem. Då stod vårt hus redan där i ensamt majestät, säger Sture Åström.

Familjen Åströms hus uppfördes redan på 1870-talet och byggdes ut 1907 av dåvarande ägaren Ludvig Thalén, som var inspektor på Dufvebols gård i Duvbo och en känd sundbybergsprofil.
– På baksidan av huset sålde hans barn getmjölk, man ser fortfarande spåren av luckorna.

Duvbo – ett område av riksintresse

Duvbo är Sundbybergs minsta stadsdel med cirka 2 300 invånare, och det kulturhistoriska värdet är så stort att Riksantikvarieämbetet för trettio år sedan utsåg Duvbo till ett så kallat riksintresse. – När Duvbo bildades så introducerades begreppet ”hem på landet” för arbetare som skulle få både bygga och odla själva. Tomterna var därför stora och billiga så att de skulle ha råd att bygga, säger Sture Åström.

På 1940-talet köpte Sture Åströms morföräldrar villan, och när de på 70-talet drog fjärrvärme till Duvboskolan intill så fick de som bodde i området möjlighet att koppla in sig. Och Stures morföräldrar tog chansen.

Behöll fjärrvärmen

När familjen Åström hade flyttat in blev de erbjudna att byta fjärrvärmen mot direktverkande el, vilket några av grannarna gjorde.
– Men vi stod på oss, och det är jag glad för idag. Det är suveränt med fjärrvärme – det fungerar utmärkt, man behöver inte göra någonting själv och det är billigare än alternativen, säger Sture Åström, som också har valt att abonnera på Norrenergis tjänst Värmetrygg.

180209 140 år i Duvbo w.jpgSture Åström är glad över att familjen valt fjärrvärme och abonnerar på Norrenergis tjänst Värmetrygg.

Värmetrygg – när det finns annat att göra

– Deras tekniker ser över anläggningen med jämna mellanrum och kommer hit på stubben ifall något skulle krångla. Det är många rattar att vrida på och själv rör jag dem sällan. Men det finns mycket annat att göra – om man har tummen mitt i handen ska man inte köpa en kåk från 1800-talet, menar Sture Åström.

Läs mer om familjens Åströms villa i artikeln i vår kundtidning, Gröna kvarter