Gå direkt till huvudinnehåll

Skönare och effektivare med Värmesmart

Jämnare inomhustemperatur, lägre energikostnader, mindre jobb – och dessutom smartare för klimatet. Fördelarna med Värmesmart är många. Efter lyckade pilottester och start hos villakunderna lanserar vi tjänsten även för bostadsrättsföreningar och företag. För en normalstor förening kan det här bli mycket lönsamt.

Pilotprojekt för energieffektivisering

Det senaste året har vi tillsammans med våra kunder och våra samarbetspartners Ngenic och Noda drivit två digitala pilotprojekt för att hjälpa kunderna energieffektivisera. Det har resulterat i tjänsten Värmesmart Ngenic för våra kunder i villa, och nu lanserar vi Värmesmart Noda som riktar sig till företag och bostadsrättsföreningar.

Smarta algoritmer lär sig förutspå

De nya tjänsterna bygger på smarta algoritmer som lär sig hur förändringar av utomhustemperatur slår i fastigheten. Systemet lär sig förutspå hur värmen ska regleras för att den ska bli så energismart som möjligt.

Utan Värmesmart är det enbart utomhustemperaturen som styr hur varmt vattnet är i radiatorerna. Är det till exempel noll grader ute kan systemet skicka 45-gradigt vatten till värmeelementen i bostaden, oavsett hur varmt det är inomhus. 

Den faktiska inomhustemperaturen styr

Med Värmesmart är det den faktiska inomhustemperaturen som styr. Ett antal temperaturgivare placeras på strategiska platser i byggnaden för att få en så rättvisande bild av fastighetens uppvärmning som möjligt, som gör det möjligt att ta hänsyn till faktorer som uppvärmning från solinstrålning eller från människors aktiviteter i huset.

Lär sig huset och ger besparingar

Med tiden lär sig också Värmesmart hur fastigheten fungerar. Eftersom tjänsten känner av temperaturen i lägenheterna slipper föreningarna dessutom ställa in värmekurvan – något som tar både tid och energi – och som kostar pengar om den är felställd. Resultatet blir framför allt ett jämnt och behagligt inomhusklimat – men också energibesparingar på upp till tolv procent.


Värmesmart ger ett jämnt och behagligt inomhusklimat – men också energibesparingar på upp till tolv procent, säger Daniel Nyqvist, tjänsteutvecklare på Norrenergi.

Publicerad 2019-01-25

Spara energi med Värmesmart med Noda
– för dig i bostadsrättsförening


Vill ni minska föreningens uppvärmnings- kostnader och samtidigt få ett jämnare inomhusklimat? Då är Värmesmart med Noda lösningen för er. Med smart styrning hjälper tjänsten er att optimera energianvändningen så att ni kan spara pengar och klimat varje dag.

Här hittar du mer information om Värmesmart med Noda

Styr din värme med en app
Värmesmart med Ngenic
- för dig i villa


Vi erbjuder sedan tidigare Värmesmart för villaägare och bostadsrättsföreningar med några få hushåll.

Tjänsten möjliggör visualisering och styrning av kundens energianvändning via en mobilapp, framtagen i samarbete med företaget Ngenic. I appen kan kunden se sin inomhus- och utomhustemperatur i realtid och styra sin inomhustemperatur.

Systemet har även flera smarta funktioner som optimerar energianvändningen utifrån yttre faktorer, till exempel solljus.

Det lär sig också trögheten i huset för att få en så effektiv och jämn uppvärmning som möjligt, vilket hjälper kunden att spara energi.

Här hittar du mer information om Värmesmart med Ngenic