Gå direkt till huvudinnehåll

Så här kan du spara energi

Vi kan alla göra skillnad genom att minska vår värmeanvändning. Med streamad fjärrvärme från oss på Norrenergi har du en energieffektiv uppvärmning eftersom du är med och tar vara på energi som annars skulle gå till spillo, och den är nästan helt förnybar. Men det går alltid att göra fler saker för att dra ner på energianvändningen.

Alla insatser som effektiviserar din uppvärmning gör att du minskar din påverkan på klimatet och sparar pengar.

Här får du tips om vad du kan göra för att använda energin så resurssmart som möjligt.

Sänk en grad spara fem procent

Det här tipset är gammalt som gatan, men alltid lika aktuellt – sänk temperaturen inomhus om du kan. Det är ett enkelt och effektivt sätt att spara energi och behöver inte alltid påverka komforten särskilt mycket. För varje grad du skruvar ner värmen använder du cirka 5 procent mindre energi.

Duscha snabbt istället för att bada

Att duscha är energismartare än att bada. Cirka 150 liter vatten krävs för att fylla ett badkar, jämfört med cirka 50 liter för en fem minuters dusch. Och om du duschar i 20 minuter går det åt cirka 180 liter vatten. Att byta till snålspolande duschmunstycke och duscha i fem minuter istället för femton, kan göra att du sparar 500 kWh per år.

Möblera inte framför elementen

För att värmen ska kunna spridas på ett effektivt sätt behöver luften kunna röra sig fritt runt elementen. Heltäckande gardiner och möbler framför elementen hindrar värmen från att komma ut i rummet, och får dig att höja värmen. Så hitta gärna en ny plats för soffan om den står framför elementet!

Sänk värmen när du reser bort

Du kan spara mycket pengar genom att sänka värmen när du reser bort – cirka 15 grader är lagom. Du kan också sänka värmen i utrymmen där du inte är så ofta. Glöm då inte att stänga dörren in till dessa rum.

Stäng dörrar in till svalare rum

För en jämn uppvärmning är det bäst att alltid ha termostaterna på dina element i max-läge. Det gör att du kan ändra temperaturen i huset på ett ställe – i din fjärrvärmecentral. Ibland vill vi ändå ha en lägre temperatur i något rum, till exempel där vi sover. Då kan du spara energi om du håller sovrumsdörren stängd.

Vädra snabbt och rejält

Frisk luft är härligt, men undvik att vädra med fönster för ofta och under lång tid. Ett fönster på glänt under lång tid ökar dina kostnader. Öppna istället ordentligt en kort stund och håll sedan fönstret stängt.

Elda inte för kråkorna

Se till att fönster, dörrar och portar stänger ordentligt. Byt ut gamla och dåliga tätningslister så att inte värmen pyser ut.

Kolla termostaterna

När elementen inte använts på ett tag, till exempel efter sommaren, så är det vanligt att radiatorventilen fastnat. Du kan förebygga detta genom att montera bort termostaten på elementen och sedan trycka på ”nålen” ut och in ett par gånger. Montera sedan tillbaka termostaten. Är termostaten äldre än 15 år bör den bytas ut.

Lufta elementen

Luft i värmesystemet kan orsaka cirkulationsproblem och ojämn fördelning av värme i fastigheten. Till exempel kan elementen vara kalla i vissa rum, men inte i andra. Elementen kan också vara ojämnt varma eller börja låta. Upplever du problem när utomhustemperaturen sjunker kan det vara bra att lufta elementen.

Så här gör du:

  • Börja med att stänga av cirkulationspumpen. Låt vara avstängd 30 minuter innan nästa steg
  • Öppna termostatventilerna på elementen fullt.
  • Öppna luftningsventilen med en elementnyckel och lufta till det börja rinna.
  • Starta cirkulationspumpen igen.

Kolla trycket i värmesystemet

Har du problem med att det är olika varmt i olika delar av fastigheten? Då kan det vara bra att se till trycket i husets värmesystem. För att värmen ska fördela sig jämnt i olika delar av huset måste trycket vara rätt.

Vilket tryck som är rätt för just ditt system beror på hur högt huset är och vilken höjd översta elementet i fastigheten är placerat på. Som ett exempel bör trycket i ett trevåningshus på cirka 10 meter ligga på cirka 1 bar, och i en tvåplansvilla mellan 0,6 – 1 bar.

Värdet hittar du genom att läsa av den svarta pilen på tryckmätaren. Du höjer trycket genom att fylla på värmesystemet med vatten.

Så här gör du:

  • Öppna försiktigt påfyllningskranen (brukar stå namngiven)
  • Stäng kranen ordentligt när trycket överstiger 1 bar

Om trycket blir för högt i systemet löser säkerhetsventilen automatiskt ut och släpper ut lite vatten.

Se till att varmvattnet inte är för varmt

Temperaturen på varmvattnet bör hållas mellan 50 till 55 grader. Med högre temperatur är det risk att du bränner dig. Du kan testa vattentemperaturen genom att vrida till högsta läget på varmvattenkranen. När vattentemperaturen är 50-55 grader kan du hålla fingret i vattnet några sekunder utan att bli besvärad.

Av hälsoskäl är det också viktigt att temperaturen på varmvattnet inte blir för låg. Legionellabakterier förökar sig framför allt mellan ca 18 och 45 grader och trivs bäst kring ca 38 grader. Stillastående eller långsamt strömmande vatten ger goda förutsättningar för tillväxt.

Fler frågor? Vi hjälper dig gärna

Hoppas att du ska ha hjälp av våra tips! Särskilt om du har värme från oss. Vi värmer Solna och Sundbyberg, och delar av Danderyd och Bromma.

Om du har värme från oss kan du ta hjälp av funktionerna kopplade till din fastighet i Kundportalen och våra energitjänster för att få mer hjälp att minska din energianvändning.

Och har du frågor om streamad värme är du alltid välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig!

Ta hjälp av våra tips

Vi har tagit fram en broschyr med tips på hur du som värmer ditt hus med fjärrvärme kan spara energi.

Här hittar du broschyren Energismarta tips


Logga in – gratisverktyg

kundportalen får du som streamar fjärrvärme från oss bra kontroll på din energianvändning. Du ser hur mycket energi du använder månad för månad, och får hjälp med hur mycket värme som beräknas gå åt framåt, i den budget som vi tar fram inför varje år. Här hittar du även andra funktioner som hjälper dig få koll på värmen.

Läs gärna mer om våra energitjänster som kan hjälpa dig energieffektivisera. 

Energi- och klimatrådgivningen


Hos kommunala Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen kan du få fler tips och råd om hur du kan spara genom att minska din energianvändning och miljöpåverkan. Oavsett boendeform är du välkommen att kontakta dem och deras service är opartisk och kostnadsfri. Rådgivningen är i huvudsak finansierad av statliga bidrag via Energimyndigheten.

Här hittar du Energi- och klimatrådgivningen