X

Lärorikt att se alla moment i verkligheten

Lärorikt att se alla moment i verkligheten

Sommaren är en bra möjlighet för ungdomar och studenter att komma ut i arbetslivet för att få en bild av olika yrken. Den här sommaren har Norrenergi tagit emot såväl ungdomar i högstadiet och gymnasiet, som studenter från KTH.

En av årets sommarjobbare är Anna Stolpe som går Energi- och Miljöprogrammet på KTH. Med undantag av ett par sommarlovsveckor har hon tillbringat hela sin sommar på Norrenergis nätavdelning. Här har hon fått arbeta tillsammans med de tekniker och ingenjörer som tar hand underhållet på vårt fjärrvärme- och fjärrkylnät – över 21 mil respektive närmare 4 mil rör.

Anna_Stolpe.jpg

När sommaren är slut börjar Anna sitt femte och sista år på programmet och exjobbet tar vid. Innan hon slutade passade vi på att ställa några frågor.

Varför har du valt att utbilda dig inom energi och miljö?

– Det var framför allt miljödelen som lockade. Hållbarhetsfrågor har alltid intresserat mig och redan på gymnasiet valde jag hållbarhetsprofilen på Naturprogrammet, som blev en riktigt bra grund att stå på. Och eftersom energi och miljö går lite hand i hand, energi kan ju vara en riktig miljöbov, så kändes det helt rätt att välja den här utbildningen. Jag kände att om man ska kunna bidra med något till vår värld så är det definitivt inom det här området.

Hur kommer det sig att du sökte sommarjobbet här hos oss?

– Redan i januari satte jag igång att leta sommarjobb. Först tänker man ju på jättarna som Skanska och NCC, men ganska snabbt siktade jag in mig på energibolag och då dök Norrenergi upp. Efter att ha läst på hemsidan, särskilt sidan med medarbetarintervjuer, tyckte jag det verkade intressant att få jobba här. Jag hittade också en artikel om sommarjobbarna från förra året och upptäckte att jag kände en av dem. När hon sen berättade hur bra hon hade trivts var jag snabb att skicka in min ansökan.

Vad tar du med dig från din sommar på Norrenergi?

– Det var väldigt lärorikt att få se hur allt fungerar från grunden och se hela kedjan och hur de olika momenten hänger ihop i verkligheten. Att få se hur projektledarna och svetsarna jobbar, och kul att ha provat på att arbeta som drifttekniker så att man har förståelse för även om man sitter på en annan post.

– Sedan har jag också pratat med många på företaget, att förstå vilka olika tjänster som finns och vilka bakgrunder man har. Jag har verkligen trivts jättebra från första stunden. Redan när jag var här och skrev på kontrakt så kom alla fram och hejade – det var ett väldigt trevligt bemötande. Alla kan snacka med alla oavsett om man är chef eller arbetar mer fysiskt. Det känns som en jättebra stämning helt enkelt.