X

Arbetar praktiskt med energi under utbildningstiden

Sommartid är det mycket att göra på Norrenergis nätavdelning. KTH-studenterna Sebastian Rudnik och Anna Söderling har fått massvis med praktisk erfarenhet och bidragit starkt när de sommarjobbat som drifttekniker hos oss. 

Trots att årets sommar blev åt det svalare hållet var det högtryck på Norrenergis nätavdelning. Eftersom många jobb är bättre att göra sommartid, så arbetar vi då för fullt med drift och underhåll av våra fjärrvärme- och fjärrkylnät. I år ryckte Anna Söderling och Sebastian Rudnik in för att täcka upp under semestertiden. Till vardags studerar de till civilingenjörer på KTH. Under sommaren fick de jobba praktiskt med energi och lärde sig om Norrenergis del i infrastrukturen och hur våra kretslopp för värme och kyla fungerar. 

Anna och Sebastian 2.jpg
Varför har ni valt att utbilda er inom energi?
SEBASTIAN:
– Det känns meningsfullt att arbeta med elkraft, en viktig del i vår infrastruktur och i samhällsutvecklingen. Att det ser ut som att jag kommer vara eftertraktad när jag är klar med utbildningen känns också positivt, säger Sebastian.

ANNA:
– Jag har alltid brunnit för miljöfrågor, och miljö och energi hänger ihop. Eftersom jag vill jobba med något jag tycker är viktigt så är jag väldigt nöjd med mitt val, säger Anna.

Hur kommer det sig att du sökte sommarjobbet här hos oss?
ANNA:
– Eftersom jag bara studerat i två år så var det svårt att få jobb som hade med min utbildning att göra, så när jag fick jobbet så kunde jag tacka nej till andra jobb jag fått som kanotuthyrare och servitris på ett café.

SEBASTIAN:
– Jag sökte jobbet mycket eftersom det inte ingår någon direkt praktik i min utbildning och ny, relevant erfarenhet är alltid tacksamt att få.

Vad tar ni med er från er sommar på Norrenergi?
ANNA:
– Jag har fått en bättre bild av hur allt hänger ihop och har lärt mig massor om infrastrukturen i städerna. Att det blir ett direkt resultat av det vi gör känns också väldigt bra. Stänger vi av en ventil så stängs värmen av! Det är ett flöde av arbetsuppgifter som hakar i varandra och det har jag upplevt som väldigt härligt. Dagarna har gått väldigt fort. Något annat som hänt är att jag ser jag fjärrvärme överallt nu, och vet vad beteckningarna på locken i gatan betyder. Det var skönt att vara ute hela sommaren, säger Anna.

SEBASTIAN:
– Det har varit jättebra att få se hur det går till i verkligheten och få mer kunskap om vad som kan hända i den här typen av arbete. Vilka olika parametrar som inverkar på arbetet som till exempel kan göra att det blir förseningar. Det kan vara bra kunskap att ha om jag skulle arbeta som projektingenjör i framtiden. Och jag håller med Anna, det var verkligen en bonus att vara ute på sommaren, flikar Sebastian in. Vi kvitterade ut gummistövlar när vi började – men vi behövde aldrig använda dem.